Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Groenbeplanting Zonnepark Weekhorst moet nog wat aangroeien

Zwolle – Het groene gehalte van zonnepark Weekhorst in Zwolle-Zuid moet nog tot volledige wasdom komen. De plannen voor een aantrekkelijker habitat zijn uitgevoerd volgens plan. Daar is een kaartje voor beschikbaar. Nu is het alleen zog zorg dat de beplanting tijd krijgt om te groeien.

Ontwikkelaar Kronos Solar/Re:Cap monitort de groei van de gewassen en grijpt in indien nodig. De hegbeplanting aan de randen vanhet zonnepark is ook nog jong en daardoor nog niet goed te zien. Aangroeien duurt enkele jaren. Er is ruimte vrijgehouden om bijenkasten te plaatsen en er grazen regelmatig schapen. Ook zijn er twee plekken voor steenuilen.

Het een en ander blijkt uit antwoorden die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad na vragen van het CDA.

Economische activiteit

Naar scholen toe is er een aanbod voor educatieve activiteiten, waar, vanwege corona, nog geen gebruik van is gemaakt. Wat betreft de maatschappelijke impact (bijvoorbeeld arbeidsmarkt) zegt de wethouder dat er in de omgeving van Zwolle geen marktpartijen gevonden zijn die zonneparken kunnen bouwen. Wel zijn Duitse arbeiders blijven eten en overnachten in de omgeving Zwolle. Dat leverde dus enige economische activiteit op.

Verder is ook actief onderzocht of er een Zwolse schaapskudde en groenbeheerder kon worden ingezet. Over beide zaken zijn gesprekken gevoerd, echter zonder resultaat. Wel is het gelukt om binnen de provincie Overijssel partijen aan De Weekhorst te verbinden.

Over de compensatie van de CO2-footprint van het zonnepark is (nog) niets bekend bij de ontwikkelaars.

Het zonnepark is pas in de zomer van 2021 definitief opgeleverd.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button