112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geruchten over boerenprotest morgen bij Rechtbank Overijssel in Zwolle

Zwolle – Het lijkt erop dat er morgen, vrijdag 13 januari, weer een boerenprotest is in Zwolle. Via een Telegram appgroep worden leden opgeroepen om morgenmiddag naar de Rechtbank Overijssel te komen aan de Luttekestraat in Zwolle. Daar staan rechtzaken op de rol waarbij drie mannen uit respectievelijk Urk (30 jr.), IJsselham (53 jr.) en Nijeveen (49) zich moeten verantwoorden voor hun deelname aan het boerenprotest op 1 december vorig jaar bij het provinciehuis. Dit protest liep uit de hand nadat een politieshovel een tractor optilde om de weg vrij te maken.

Er wordt via de groep opgeroepen om om kwart voor drie voor de rechtbank te gaan staan. Dit om de drie mannen te steunen. Dat, zo schrijven ze in de groep, de man uit Urk pas een dag van te voren de dagvaarding heeft gekregen, heeft de gemoederen nog extra aangewakkerd.

Waar gaan de rechtzittingen over?

Op donderdag 1 december verzamelden zich tientallen boeren bij het Provinciehuis in Zwolle. Twee weken daarvoor eisten ze dat de provincie stopte met het opleggen van dwangsommen voor PAS-melders. Omdat er  geen oplossing kwam stonden de boeren 14 dagen later, op de bewuste 1 december, weer op de stoep van het Provinciehuis. Met trekkers werden wegen geblokkeerd. Nadat  boeren meerdere malen tevergeefs was gevraagd om een blokkade op te heffen besloot de politie tot actie.

Giertank

Zo werd een 53-jarige man uit IJsselham aangehouden omdat hij niet met zijn trekker en giertank wilde vertrekken. Dit na meermaals aandringen van de politie. Giertanken in de stad waren via een noodbevel verboden door de burgemeester van Zwolle. De IJsselhammer moet zich nu verantwoorden voor de rechter omdat hij het ambtelijk bevel negeerde.

Politieshovel

De vlam sloeg echt in de pan toen de politieshovel een trekker op tilde om deze van de rijbaan te halen. Dit gebeurde nadat de eigenaar de trekker op slot draaide en niet van plan was om hem op zij te zetten. Een 30-jarige man uit Urk zag het gebeuren. Hij sprong met zijn handen gespreid voor de shovel en verhinderde daarmee het werk van de politie. Het aanwezige arrestatieteam had de Urker snel in de boeien. Ook hij mag zichzelf volgende week vrijdag verweren voor ‘ambtsdwang

Belediging

De derde verdachte, een 49-jarige man uit Nijeveen staat voor de rechter voor belediging van een ambtenaar. Volgens het proces verbaal zou de man ‘vieze,vuiletyfuslijers’, hebben geroepen of woorden van gelijke strekking.

De zittingen bij de politierechter staan op de rol voor vrijdag 13 januari 2023 vanaf 15.05 uur. De rechtbank in Zwolle trekt een uurtje uit voor alle drie de zaken. Het zijn niet de eerste deelnemers aan boerenprotesten die voor de rechter verschijnen. Eerder werden in Zwolle al werkstraffen uitgedeeld.

Lees ook

Video – Boeren willen naar gemeentehuis voor gesprek met burgemeester van Zwolle

Boerenprotest Zwolle: drie boeren opgepakt, twee weer op vrije voeten

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button