KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Gemeentelijke begroting: 4,5 ton extra voor ouderenbeleid in 2023

Zwolle – Er moet meer aandacht komen voor de Zwolse ouderen. Daarom is er in de gemeentelijke begroting voor 2023 een bedrag van zo’n 4,5 ton vrijgemaakt voor ouderenbeleid. Het geld moet gaan naar de projecten Vitaal en Veilig thuis, Zwolle Dementievriendelijke Stad, zorg voor migranten-ouderen uit andere culturen en de Seniorenraad.  Dit presenteert het stadsbestuur in de begroting voor 2023, die 11 november moet worden aangenomen.

Vitaal en Veilig thuis

Het grootste gedeelte van dit geld, 275.000 euro, gaat naar het project ‘Vitaal en Veilig thuis’. Bij dit project komt een opgeleide vrijwilliger bij ouderen thuis en bespreekt met hen de wensen en de mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. De vrijwilliger geeft adviezen over bijvoorbeeld de woning, valpreventie en welzijn.

Zwolle Dementievriendelijke Stad

Ook het project ‘Zwolle Dementievriendelijke Stad’ krijgt 65.000 euro. Zwolle telt ruim 1.800 mensen met dementie en hier komen er steeds meer bij. Een gevolg is dat steeds meer Zwollenaren te maken krijgen met dementie. Zwolle wil juist daarom een dementievriendelijke stad zijn.

De Zwolse welzijnsorganisaties ZwolleDoet!, Wijz Welzijn en SamenZwolle zijn hier gezamenlijk mee aan de slag gegaan. Zo is er op SamenZwolle een pagina gecreëerd voor alle Zwollenaren die te maken hebben óf krijgen met dementie. Ook heeft de Stadkamer Centrum, de bibliotheek van Zwolle, een speciale hoek met informatie en uitleenmateriaal over dementie. Met het extra geld wil de gemeente de doelgroep beter bereiken en meer laten participeren in de samenleving.

Voor zorg voor ouderen uit andere culturen wordt in 2023 bijna 90.000 euro uitgetrokken. Het gaat hierbij om ouderen uit de wijk Holtenbroek.  De seniorenraad, de belangenbehartiger van de Zwolse ouderen krijgt er ook nog eens 6.500 euro bij om haar werkzaamheden uit te voeren.

De begroting voor 2023 moet nog door de raad worden goedgekeurd.

Oud-wethouder Ouderen, William Dogger, op pad met vrijwilliger Veilig en Vitaal Thuis 2020 – Foto © RTV Focus Zwolle

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button