KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiekZorg & Welzijn

Gemeente zet bestrijding energiearmoede voort

Zwolle – Door het inzetten verlengen en verstevigen van Warm Thuis gaat de energierekening van deelnemers omlaag. Dit heeft als bijvangst een positief effect op het welzijn en het vertrouwen in de overheid. Dat blijkt uit een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De laagdrempelige en praktische hulp van Warm Thuis maakt het makkelijk om deel te nemen. Hierdoor bereiken we ook inwoners die nog niet eerder in beeld waren bij hulpverleners. Een deel van het budget wordt ingezet om, naast Warm Thuis, een aantal andere sporen te onderzoeken op het gebied van opwek, meedoen en arbeid. Het doel hiervan is om ook na 2025 (einddatum Warm Thuis) te werken aan een inclusieve energietransitie.

Inzet

Er komen budgetten voor de gemeente zelf, en voor inwoners, bijvoorbeeld voor isolatie. Ook probeert de gemeente meer mensen uit de doelgroep te bereiken. Tevens wordt de informatie over het onderwerp op meer manieren gegeven, door informatiepunten en mailings. Voor de toekomst wil de gemeente nader onderzoeken hoe ze grootschalige opwek en minimahuishoudens aan elkaar kan verbinden. Er start een pilot om toekomstbestendig woningen te verduurzamen. Zwolle wil kijken of dat lukt zonder dat de maandlasten omhoog gaan voor de woningeigenaar.

Voor een grote groep Zwollenaren is arbeidszekerheid (en bestaanszekerheid) niet vanzelfsprekend. In de energietransitie is de komende jaren een tekort aan arbeidskrachten. De wethouder wil onderzoeken hoe Zwolle een groep Zwollenaren met afstand tot de arbeidsmarkt kan toeleiden naar werk, door te leren
als energiecoach of klusser via Warm Thuis.

Waarom

Energiearmoede zal altijd blijven bestaan. Het is lastig om de doelgroep te vinden, maar er is al geld in het coalitieakkoord voor aangewezen. Ook kan uit ervaring worden geleerd, zodat het geld effectief te besteden is.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button