Foto: Collectie Overijssel

Datum

feb 16 2024
Expired!

Tijd

19:30 - 21:30

Workshop oud-schrift in ANNO

Wie onderzoek doet in archieven van voor 1900 heeft te maken met handgeschreven teksten. Deze zijn niet altijd goed leesbaar, wat het vinden van de informatie die je zoekt soms lastig maakt. Daarnaast is het zo, dat hoe verder je in de tijd teruggaat, hoe meer de spelling, lettervormen en het woordgebruik afwijkt van wat we nu gewend zijn. Dat maakt het onderzoek in archieven best moeilijk. Daarom houdt Collectie Overijssel de workshop oud-schrift!

In deze workshop maak je kennis met de beginselen van het leren lezen van oud-schrift (paleografie) en het maken van een afschrift (transcriptie). We staan stil bij soorten schrift, samentrekking en afbreking van woorden, vreemde letters en tekens, notering van bedragen en hoeveelheden, om maar wat te noemen. Allemaal drempels en valkuilen, die een goed begrip van de tekst in de weg kunnen staan. Zo komen we ook het ‘apestaartje’ tegen, lang voordat de computer is uitgevonden.

Ben jij met onderzoek bezig en wil je tips voor het lezen van oud-schrift? Meld je dan aan voor deze gratis workshop op vrijdagavond 16 februari in Zwolle!

Extra informatie

Begindatum
16/02/2024

Einddatum
16/02/2024

Openingstijden
19.30 – 21.30 uur

Locatie
ANNO Stadsmuseum Zwolle
Melkmarkt 41, Zwolle

Kosten
€ Gratis

The event is finished.

Back to top button