Foto: Academiehuis

Datum

nov 03 2023 - jan 28 2024
Ongoing...

‘Lavatory of Greed’: waar zit de grens tussen zuinigheid en gierigheid?

Het Hoogkoor van Academiehuis Grote Kerk in Zwolle is van 3 november 2023 tot en met 28 januari 2024 het speelveld van kunstenaar en drag queen Jurjen Galema. In zijn overweldigende installatie ‘Lavatory of Greed’ daagt hij bezoekers uit om de grens tussen zuinigheid en gierigheid te onderzoeken.

De imposante ‘zachte sculpturen’ die het Hoogkoor van de Grote Kerk domineren zijn een bonte verzameling van tegenstellingen en uitgelaten stoffen en kleuren. In het hart van het Hoogkoor staat een toiletjuffrouw, als een koningin omringt door textiele toiletten. De toiletten zijn echter alleen toegankelijk voor degenen die haar kunnen betalen. De op het eerste gezicht humoristische installatie stelt bij een tweede blik een aantal prangende vragen. Want is het terecht om geld te vragen voor eerste levensbehoeften? En in hoeverre vallen we als mens ten prooi aan de hoofdzonde ‘gierigheid’?

De gedurfde en kleurrijke sculpturen van Galema gaan gepaard met de uitnodiging om na te denken over menselijke waardes en verlangens. Loont het om gierig te zijn? Is het geoorloofd om als mens ook een beetje te zondigen? ‘Lavatory of Greed’ vraagt niet alleen om introspectie, maar ook om aanraking. De discrepantie tussen weelderige, zachte stoffen en afstotende onderwerpen werpt een tweedeling op. Nodigt het uit of stoot het af? ‘Lavatory of Greed’ is een onderzoek naar de complexiteit van menselijke verlangens en zonden in een kleurrijke en indringende vorm.

‘Lavatory of Greed’ is tot en met 28 januari 2024 te bezoeken en is onderdeel van een lopende serie tentoonstellingen van Galema over de zeven hoofdzonden. Galema (1992) studeerde in 2019 af aan het Frank Mohr Instutite en staat bekend om zijn ‘zachte sculpturen’, waarmee hij uitzinnige taferelen creëert en op geheel eigen wijze gender, identiteit, kitsch, populaire cultuur en obsessies verbeeldt.

Expositie: Lavatory of Greed

Vrije inloop: 03-11-2023 – 28-01-2024
Tijd: openingstijden Academiehuis
Academiehuis Grote Kerk (Hoogkoor)
Grote Markt 18, Zwolle

Contact: hoogkoorkunst@academiehuis.nl

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Back to top button