Expositie Known in Academiehuis De Grote Kerk

Known‍
je wordt gekend
wat er is kent jou

In het Academiehuis is een energiebaan aanwezig. Deze baan loopt over de lengteas van de kerk en loopt door in het Hoogkoor van het Academiehuis. Ooit is deze baan de reden geweest om in Zwolle een ruimte van bezinning, religie en ontmoeting op deze plaats te bouwen. Deze energiebaan is daarom opgenomen in de installatie en speelt een wezenlijke rol in het ervaren van het werk.

Jan Pieter Gootjes

Jan Pieter (1950) is beeldend kunstenaar. Hij maakt naast installaties ook schilderijen, sculpturen, houtdrukken en foto’s. Zijn studieplek was de Academie Minerva in Groningen. Hiernaast heeft hij een aantal specifieke opleidingen gedaan bij Phoenix-opleidingen in Utrecht.

In het werk dat hij nu exposeert in het Academiehuis komt de aandacht voor beide gebieden tot uitdrukking in thema’s als Stilte, Vuur en Verbinding. Ook in de vorm komt dit tot uitdrukking. Bij een installatie wordt de bezoeker daardoor uitgenodigd om deelnemer te worden.

Known
je word gekend

wat er is kent jou

(2022 en 2023)

De installatie KNOWN IV

40 kussens liggen er. 20 links, 20 rechts, met een pad hier tussendoor. Aan het eind liggen verder 12 stenen met het woord KNOWN erin. Langs de rand van het hoogkoor zie je daarna 24 dennenkegels die gedragen zijn door messing staven. De honderd jaar oude kussens die er liggen, zijn gebruikt in een anglicaanse kerk. Je kunt een kussen als knielkussen gebruiken. Voor een meditatief moment in de spirituele ruimte van het Hoogkoor.

HOPE. Een beeld van bevrijding. Het beeld herinnert aan slavernij. Diepe herinnering aan je afkomst.

KNOWN V. Een zoektocht naar de catacomben van de ziel.

WOORDEN van de ziel. Via de QR code kun je de woorden horen Het woord KNOWN heeft een sleutelplaats in dit werk. Hieromheen hoor je een compositie met de woorden hope, glory, honour en peace. Het is een uitnodiging om stil te worden, te luisteren en de woorden in je op te nemen.

‍Datum
1 april – 25 juni 2023
Locatie
Academiehuis Grote Kerk
Uitgevoerd door
Jan Pieter Gootjes
11:00 – 17:00

Vrije toegang

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Back to top button