Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Doe mee aan de opvoedweek: wat doe JIJ aan positieve groepsvorming?

Het Netwerk voor Jeugd en Gezin organiseert samen met inwoners van Zwolle de Zwolse Opvoedweek, die op 27 oktober 2014 van start gaat. GroenLinks verwelkomt deze week en doet er actief aan mee. Raadslid Bijan Moshaver benadrukt het belang van aandacht en bewustwording rond een positieve opvoeding van kinderen in Zwolle. “Zij zijn het toekomstige kapitaal van onze stad en moeten tot ontplooiing kunnen komen.”

Bekijk het programma

Tussen 27 oktober en 2 november vinden allerlei activiteiten plaats rond positieve groepsvorming. Op de site van het NJG Zwolle vind je een overzicht.

Doe JIJ mee aan positieve groepsvorming?

Tijdens de opvoedweek zijn er op veel locaties in Zwolle activiteiten en workshops die te maken hebben met weerbaarheid, positief opvoeden en groepsvorming. Een van de acties is gefocust op het stimuleren van positieve groepsvorming bij kinderen van 0 tot 12 jaar. In de aanloop naar deze week daagt de werkgroep positieve groepvorming professionals en groepen kinderen uit om te laten zien wat zij hieraan doen.

In een positieve groep is de sfeer goed en kennen kinderen elkaar. Kinderen weten dan wat de ander leuk vindt en wat niet, er is begrip voor elkaar en er wordt geluisterd naar elkaar. In zo’n groep wordt er samengewerkt, hebben kinderen invloed en voelen kinderen zich verantwoordelijk voor elkaar en hun omgeving.
Het belang van een positieve groep is groot, want dan kan de energie uitgaan naar het verkennen, ontdekken en leren. Zo’n groep maakt het mogelijk dat ieder kind zich kan ontplooien. Pesten krijgt in deze groepen geen kans, omdat de groep dit niet toelaat.

Omdat het belang groot is wil de werkgroep bewustwording creëren en elkaar inspireren in activiteiten waarmee je een positieve groepsvorming stimuleert. Dit wordt gedaan door een beweging te starten, geïnspireerd door de Ice Bucket challenge. De beweging noemt zich ‘En wat doe JIJ aan positieve groepsvorming?’ Het doel is een kettingreactie te veroorzaken door steeds opnieuw mensen per telefoon of mail uit te dagen. Vervolgens zal in de Zwolse opvoedweek de Finale plaatsvinden en zal de locatie/groep met de leukste activiteit door de wethouder Ed Anker in het zonnetje worden gezet.

Meer info over de Zwolse Opvoedweek is te vinden op www.njgzwolle.nl en op de Facebookpagina van Stadskids.

Gerelateerde artikelen

Back to top button