Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Internationaal Gitaarfestival bij ArtEZ Conservatorium en Waalse kerk

Donderdagochtend is het Internationaal Gitaarfestival Zwolle gestart met Masterclasses bij ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

De zeer succesvolle Finse gitarist Otto Tolonen gaf aan 3 conservatoriumstudenten en jonge professionals (Viktor Koning,
Stefan Habets en Michel Teelen) een masterclass. Onderwerpen als muzikaliteit, techniek en podiumpresentatie kwamen in de masterclass aan bod.

Naast de masterclasses staan er dit weekend 2 concerten, een gitaarbazaar en een essemble op de agenda.

Concerten internationale meestergitaristen

In het festival staan dit jaar twee jonge internationale meestergitaristen centraal: Sanel Redžić (Bosnië / Herzegovina), onlangs te horen in het Concertgebouw van Amsterdam, en Otto Tolonen (Finland). Redžić geeft vrijdagavond 17 oktober om 20.15 uur in de Waalse kerk een concert. Tolonen staat voor zaterdagavond op het programma.

Sanel Redžić

Sanel Redžić, een van de meest virtuoze gitaristen van de jonge generatie, zal zorgen voor een muzikale beleving om nooit te vergeten. Deze jonge gitaarvirtuoos uit Bosnië Herzegovina, geboren in 1988, heeft zich ontpopt als een zeer veelbelovend talent en is een belangrijke speler in de internationale gitaarscene.

Sanel speelt een veelzijdig programma met muziek uit alle tijden en windstreken. Zijn muzikale expressie en virtuositeit worden terecht geroemd door het internationale publiek en de muziekcritici.

Otto Tolonen

De zeer succesvolle gitarist Otto Tolonen kan het publiek als geen ander meenemen in een muzikale reis door zijn geboorteland Finland. De werken van Finse componisten liggen Tolonen na aan het hart en hij voert de composities van zijn landgenoten uit met een ongekende muzikale diepgang, zoals we kunnen horen op zijn tweede soloalbum Finnish Guitar Music.

Het publiek kan met Tolonen rekenen op een verrassende en meeslepende avond vol muzikale hoogtepunten.

Gitaarbazaar

Op de gitaarbazar draait alles rondom de gitaar. Met gitaarbouwers, gitaardealers, gitaarverzamelaars en een showcase-concert waarin 5 gitaren van Nederlandse bouwers de proeve van het concertpodum zullen ondergaan. Een verzameling klassieke gitaren, staalsnarige gitaren, luiten, vihuela`s, mandolines en ukelele`s, bladmuziek, snaren en accessoires, cd`s en DVD`s, en een Guitar Hero wedstrijd.

Ensembleweekend

Het ensembleweekend is bedoeld oor enthousiaste gitaristen, die graag samenspelen, voor gitaarduo’s, trio’s, kwartetten en heterogene ensembles. De ensembles worden (be-) geleid door privédocenten en docenten van muziekscholen uit de regio.

Internationaal Gitaarfestival Zwolle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button