Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieRegioStreeknieuwsVoorpagina

D66: “Meer invloed op besluiten regionale samenwerkingsverbanden”

Regionale democratie versterken

Zwolle – De lokale afdelingen van D66 in de regio IJsselland nemen het initiatief om samen met andere politieke partijen de regionale democratie te versterken. Volgens de D66-fracties is het hoog tijd dat de gemeenteraden het al maar groeiende aantal regionale samenwerkingsverbanden beter kunnen controleren en gezamenlijk kaders kunnen stellen.

Economie, veiligheid, cultuur, energie en zorg

De afgelopen jaren zijn gemeentes steeds vaker regionaal gaan samenwerken. Bijvoorbeeld om de regionale economie te versterken of in de veiligheidsregio om rampen te voorkomen of te bestrijden. Maar ook op het gebied cultuur, energie en de zorg, werken gemeenten steeds meer samen. Samenwerken maakt een regio niet alleen sterker, het kan ook veel geld besparen. Bijvoorbeeld door samen in te kopen. Zo koopt de veiligheidsregio centraal brandweerauto’s in.

Invloed op besluiten regionale samenwerkingsverbanden

Voor raadsleden, de gekozen volksvertegenwoordigers, is echter lang niet altijd helder op welke momenten zij invloed kunnen hebben op de besluiten die regionaal genomen worden. Soms zijn het ook besluiten die door zeer licht georganiseerde netwerken genomen worden, maar die wel degelijk impact kunnen hebben op het leven van inwoners. Terwijl steeds meer geld van gemeentes wordt uitgegeven in deze samenwerkingsverbanden, zien de D66-fracties dat de democratische controle door gemeenteraad vaak een probleem is. De regionale fracties van D66 willen daarom dat de raden meer inzicht en invloed krijgen. Volgens Overijsselse democraten zouden niet alleen de gemeentebesturen daarom moeten samenwerken, maar ook de gekozen raden.

Bij de begrotingsbehandelingen in de gemeenteraden stellen de fracties voor om als eerste stap in 2019 een conferentie te organiseren over dit thema. Ook willen zij duidelijker inzicht van de gemeentebesturen in de besluitvorming van regionale samenwerkingen.

Organisatie regionale democratie

Er zijn verschillende manieren waarop de regionale democratie versterkt kan worden. Zo is er in Twente een speciale raad met afgevaardigden uit de verschillende gemeenteraden. Ook kan er gedacht worden aan digitale consultatie van raadsleden voorafgaand aan de besluitvorming van de samenwerkingen zelf. Welke manier het beste bij onze regio past, daar wil D66 het met alle andere partijen over hebben tijdens de conferentie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button