Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

D66: Betere bescherming voor historische panden in Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle moet zuiniger omgaan met de historische gebouwen in de stad. Met de aangekondigde sloop van een historisch waardevol pand in de Terborchstraat nog vers in het achterhoofd, heeft D66 samen met ChristenUnie, CDA, PvdA en de SP een motie ingediend waarin we de wethouder oproepen om onze historische panden in de toekomst beter beschermen.

Historisch erfgoed

Zwolle is rijk aan historisch erfgoed en dat is ook zeker terug te zien in de gebouwen die er staan. Voor slechts een klein deel van die panden die we als historisch waardevol beschouwen is er echter een beschermde status afgegeven door ze aan te wijzen als gemeentelijk- of Rijksmonumenten. D66 wil dat er ook voor de gebouwen waarvan vast staat dat ze geschiedkundige waarde hebben, maar die geen monumentale status hebben, meer bescherming komt. Daarmee wil de partij voorkomen dat dit soort panden zo maar door een ontwikkelaar tegen de vlakte kunnen worden gegooid zoals dat bij een waardevol gebouw aan de Terborchstraat wel het plan is.

Motie ingediend

D66-raadslid David Hof dient daarom vanavond (maandag 20 januari 2020) samen met ChristenUnie, CDA, PvdA en SP een motie in. Daarin wordt de wethouder opgeroepen om een opinienota op te stellen waarin staat hoe we als gemeente kunnen voorkomen dat historisch waardevolle gebouwen zonder vergunning gesloopt kunnen worden. Daarbij dient ook gekeken te worden naar de samenhang met de rest van de straat of de buurt.

David Hof: “Zwolle is een prachtige stad en de monumentale en historische gebouwen dragen enorm bij aan de sfeer en uitstraling. Een deel van die gebouwen hebben we daarom aangewezen als cultuurhistorisch waardevol. Maar helaas betekent dat niet dat ontwikkelaars zonder pardon zo’n pand kunnen slopen. Het zou een enorm verlies zijn als dit soort gebouwen uit de stad zouden verdwijnen. We willen daarom dat de wethouder met een plan komt om meer betreurenswaardige voorbeelden zoals de Terborchstraat in de toekomst te voorkomen en meer bescherming te bieden aan de prachtige historische gebouwen die onze stad zo mooi maken.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren