CoronavirusKunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Culturele sector Zwolle krijgt opnieuw coronasteun

Zwolle – De coronanoodhulp is nog steeds belangrijk in de culturele sector. Daarom trekt de gemeente opnieuw geld uit, nu 627.000 euro. 200.000 euro daarvan komt uit het fonds dat Hedon achteraf niet nodig had. Dit geld is doorgeschoven. Het staat in een nota die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt aan de gemeenteraad van Zwolle.

Het geld geeft men in kwartaal drie van 2021 uit volgens dezelfde vier regelingen:

1. Faciliterende en/of presenterende instellingen.
2. Makers;
2a verhoging regeling Cultuur & Kwaliteit,
2b verhoging subsidieplafond zaalhuur,
2c eenmalige impuls Hybride Productiehuis.
3. Uitvoeringskosten.
4. Onvoorzien.

Blijvend nieuw aanbod

De hoge besmettingsgraad in Nederland kan een oorzaak zijn dat het publiek afwachtend is om drukke plekken te bezoeken. De aangescherpte maatregelen en terugloop in omzet/inkomsten zorgt er voor dat de sector in de knel komt met het betalen van de exploitatiekosten. Daarnaast maakt dat de duur van de coronacrisis een beroep heeft gedaan op de financiële reserves en het uithoudingsvermogen van de culturele sector. Dat maakt het lastig om geld te investeren voor nieuw aanbod. Met dit extra steunpakket kan de sector tegemoet gekomen worden
op twee manieren. Een bijdrage in de tekorten van huur en exploitatie en investeringsbudget voor nieuw programma. Dit zorgt dat er aanbod blijft voor de stad Zwolle in kunst en cultuur.

Zwolle heeft aangegeven bij de rijksoverheid dat er mogelijk meer middelen nodig zijn, ook vanwege de nieuwe, strengere lockdown.

De culturele sector kan aanspraak maken op deze gelden door een aanvraag in te sturen aan het subsidieloket. De aanvragen kunnen in een periode van drie maanden t/m 31 maart 2022 ingestuurd worden en geldt voor kwartaal 3 in het najaar van 2021. De aanvragen worden integraal beoordeeld en de toekenningen na afloop van het indientermijn bekend gemaakt.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button