EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Beheerders energienetwerken komen met oplossingen voor de netcongestie

Zwolle – Voor nu en de komende jaren geldt dat er in Zwolle voor particulieren nog voldoende capaciteit op het
energienetwerk beschikbaar is. Woningeigenaren kunnen nu nog steeds zonder problemen overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Dat meldt energie-wethouder Monique Schuttenbeld aan de gemeenteraad van Zwolle.

Afhankelijk van de groei van de vraag naar elektriciteit enerzijds en de snelheid waarmee het netwerk versterkt kan worden anderzijds kan er wel een knelpunt ontstaan op wat langere termijn. Met de inzet op het versterken van het energienetwerk wil de gemeente dit voorkomen. Als risicofactor speelt daarbij dat Enexis voor haar gehele verzorgingsgebied een groot tekort aan (technische) mankracht ervaart. Bovendien moet Enexis de komende jaren veel uitgaven doen, die pas na tientallen jaren terugverdiend worden. De ruimte hiervoor is wettelijk begrenst. Het feit dat Enexis formeel leverplicht heeft is op zichzelf geen oplossing.

Wachtlijsten

Inmiddels heeft Zwolle sinds 2019 al ondervonden dat de capaciteit van het hoofdnetwerk tegen grenzen aanloopt: steeds meer plannen van Zwolse ondernemers met positieve SDE beschikking voor de installatie van zonnepanelen op bedrijfsdaken werden op een wachtlijst geplaatst, meerdere binnenstedelijke plannen waar de gemeente zelf actief bij betrokken is om grootschalig zon-op-dak te realiseren, kunnen voorlopig niet aangesloten worden.

Om te zorgen dat huidige en toekomstige inwoners en bedrijven optimaal gebruik kunnen (blijven) maken van de Zwolse energienetwerken zijn met Tennet en Enexis op basis van een gezamenlijke analyse bestuurlijk samenwerkingsafspraken gemaakt over het doen van benodigde investeringen, het versimpelen van ruimtelijke processen en blijvend bestuurlijk gesprek.

Knelpunten van nu

Knelpunten die er nu al zijn, zijn Hoogspannings/Middenspannings station Frankhuis, 1/3 van de kabels in de stad moet nieuw worden gelegd, er moeten 150 kleine transformatoren worden bijgelegd en het station Hessenweg moet versterkt en uitgebreid worden. Al deze zaken zijn opgenomen in plannen, maar hoeven niet per definitie snel te gebeuren. Het kan ook ruimtelijke heroverwegingen vragen, om kansen te benutten met de invoering van de omgevingswet voor de deur en gesprekken met omwonenden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button