AssendorpBouwNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek & OpinieVoorpagina

Basisschool ‘Het Mozaïek’ krijgt vernieuwing voor komende 40 jaar

Zwolle – Basisschool ‘Het Mozaïek’ vraagt een investeringskrediet aan voor de nieuwbouwplannen. Dat staat in een nota die wethouder Michiel van Willigen stuurt aan de gemeenteraad van Zwolle.

Aanvankelijk wilde ‘Het Mozaïek’ samen nieuwbouw plegen met  ‘Het Atelier’, maar omdat daar niet voldoende draagvlak voor was, is dat niet doorgegaan. Nu zijn de plannen voor “Het Mozaïek’ als eerste klaar. Vivente-groep is degene die de bouw moet organiseren. Zij hebben een architect geselecteerd en er is een ontwerp gemaakt met een maximale levensduur van 40 jaar voor de school.

Het Mozaïek is tussen 2000 en 2010 sterk gegroeid. De hoofdvestiging aan de Hortensiastraat was hierdoor te klein geworden. Om de leerlingen destijds toch in de nabijheid van het hoofdgebouw te huisvesten, is het gebouw aan de Assendorperstraat 127 beschikbaar gesteld (de Mozadance). In schooljaar 2014-2015 telde Het Mozaïek de meeste leerlingen, namelijk: 272. Sindsdien is het leerlingenaantal ieder jaar afgenomen en telde het Mozaïek 181 leerlingen op 1 oktober 2021.

Capaciteit

Het huidige hoofdgebouw beschikt over 7 lokalen terwijl de normatieve behoefte op basis van de 1 oktobertelling 2021 uitkomt op 8 groepen. Door twee lokalen toe te voegen aan het hoofdgebouw beschikt Het Mozaïek in de nieuwe situatie over 9 lokalen. Het Mozaïek is in de nieuwe situatie geschikt voor maximaal circa 214 leerlingen.

Het Mozaïek wordt tijdens de vernieuwingswerkzaamheden volledig gehuisvest in de Mozadance. Om dit mogelijk te maken wordt door een interne aanpassingen extra onderwijsruimten in het gebouw gerealiseerd. Het is geen ideale situatie maar voor een korte periode wel acceptabel en werkbaar voor Vivente.

Voor de kinderdagopvang wordt in het hoofdgebouw aan de Hortensiastraat capaciteit beschikbaar gesteld. De capaciteit voor de kinderopvang is dus toegevoegd aan de 9 leslokalen. Dit onderdeel is niet te claimen voor onderwijsdoelstellingen.

KEC-ambities

Bij de nieuwbouw van het pand houdt men rekening met de KEC-ambities. Voor het geven van invulling aan de
KEC-ambitie van het college, wordt voorgesteld om voor het Mozaïek extra investeringskrediet beschikbaar te stellen ter hoogte van 2% van de stichtingskosten. Er bestaan afspraken tussen de gemeente en de schoolbesturen om te besparen op energie en onderhoud. De overbelasting van het elektriciteitsnetwerk kan hier roet in het eten gooien.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button