Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Ballonnen mogen vrij blijven rondvliegen in Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle is niet van plan een einde te maken aan het oplaten van ballonnen in Zwolle. Dat schrijft wethouder William Dogger in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks. Vorige maand wilde de partij dat de gemeente een verbod zou gaan voorbereiden waardoor het oplaten van ballonnen in Zwolle niet langer meer is toegestaan.

Eind dit jaar is het al onmogelijk geworden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht om nog een ballon op te laten. De Zwolse wethouder schrijft er begrip voor te hebben dat de vier grootste gemeenten van ons land deze stap hebben gezet. Hij zet wel vraagtekens bij de handhaafbaarheid van het verbod.

Verbod niet te handhaven

Zwolle is geen voorstander van een verbod omdat  de gemeente een beleid voert om de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij burgers en organisatoren van evenementen te leggen.

“Bij het stellen van regels moet er ook rekening worden gehouden met de handhaafbaarheid. De beschikbare capaciteit voor handhaving is schaars. Wij moeten daarom steeds scherpe keuzes maken over welke handhavingstaken uitgevoerd kunnen worden,” aldus Dogger. “Als er ruimte moet komen voor nieuwe thema’s als duurzaamheid en milieu, ook bij evenementen zullen eerst nieuwe keuzes over de inzet van handhaving gemaakt moeten worden voordat je dit neerlegt in regelgeving.”

Ontmoedigingsbeleid

In 2014 gaf het Zwolse stadsbestuur aan het gebruik van ballonnen bij feestelijkheden te willen ontmoedigen. Sindsdien zijn er door of namens de gemeente geen feestballonnen meer opgelaten. Andere organisatoren van evenementen werden van informatie voorzien over de schadelijke effecten van het oplaten van ballonnen voor het milieu.

“Incidenteel zijn we met een organisator in gesprek gegaan over het oplaten van ballonnen. Daarbij is in goed overleg een oplossing gezocht en gevonden,” laat Dogger de gemeenteraad weten. “Wij hebben geen overzicht bijgehouden of onderzoek gedaan naar het gebruik van ballonnen bij evenementen door de andere organisatoren. We kunnen daarom niet aangeven hoe vaak organisatoren voor een alternatief hebben gekozen. Hoe effectief het beroep op eigen verantwoordelijkheid is geweest kunnen we dus niet aangeven.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button