BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieRegio

Zwolse ChristenUnie wil Lelystad Airport op onderhandelingstafel nieuw kabinet

Zwolle – De opening van de uitbreiding van Lelystad Airport staat momenteel gepland op november 2021. De Zwolse fractie van de ChristenUnie ziet na een opeenstapeling van bezwaren geen heil meer in die uitbreiding. Om dat nog eens duidelijk te maken hebben ze samen met GroenLinks een motie ingediend om het complete stadsbestuur opnieuw te activeren zich uit te spreken.

Raadslid Jolien Elshof: “Wij roepen het College op, samen met regio-partners, een brief te sturen naar formateur Hamer om Lelystad Airport op de onderhandelingstafel voor een nieuwe regering te krijgen. En we roepen raadsleden op hun partijgenoten in de Tweede Kamer te vragen een duidelijk standpunt in te nemen over de uitbreiding.”

Uitgesproken

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie heeft zich begin dit jaar uitgesproken tegen de uitbreiding van het vliegveld. Als partij zijn ze de afgelopen jaren -op basis van voortschrijdend inzicht- overtuigd geraakt dat de groei van Lelystad Airport te veel nadelige effecten heeft voor natuur en leefbaarheid. Het is nu aan de onderhandelende fracties, met name aan D66, ook deze moedige stap te zetten.

In januari 2018 had de Zwolse gemeenteraad zich al unaniem uitgesproken tegen de uitbreiding zolang niet duidelijk is wat de impact is op natuur en milieu. De verwachte geluidsoverlast van zogeheten laagvliegroutes geeft daarbij veel zorg voor Zwollenaren, vooral in Stadshagen. Jolien: “In samenwerking met onze Tweede Kamerfractie hebben we het in 2017 voor elkaar gekregen dat er proefvluchten kwamen boven Stadshagen. Zo konden burgers de effecten van de lage vluchten ervaren.”

“Wij hebben door de jaren heen behoorlijk wat moties ingediend.” Jolien Elshof, Raadslid ChristenUnie Zwolle

“Als ChristenUnie Zwolle zitten we er bovenop, ook nu het wat uit beeld is geraakt.”

Als gevolg van de coronacrisis is er veel minder gevlogen. Lelystad Airport moest dienen als overloop van het toegenomen vliegverkeer van en naar Schiphol. Jolien: “Het is nog maar afwachten of er straks wel weer zoveel gevlogen gaat worden als voor de crisis.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button