Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle; stad van de gierzwaluw!

Dit jaar werd een grootschalige telling gedaan naar de in Zwolle broedende gierzwaluwen. Aan de oproep die de Stichting Avifauna Zwolle in mei deed om mee te helpen tellen gaven ruim 35 enthousiaste Zwollenaren gehoor.

De resultaten zijn spectaculair te noemen. In bijna alle Zwolse wijken werd geteld en het blijkt dat in alle wijken gierzwaluwen broeden. Een bolwerk voor deze vogels zijn de Zwolse binnenstad en de wijk Assendorp, maar ook in ons nieuwe stadsdeel Stadshagen werden inmiddels broedplaatsen gevonden.
Tot nu toe werd gedacht dat in Zwolle tussen de 500 en 700 paren gierzwaluwen broeden. Op basis van de recente telling is dit aantal veel hoger en lijkt het er op dat dit er meer dan 1500 zijn! Op dinsdag 16 december worden tijdens een informatie avond de resultaten gepresenteerd.

De gierzwaluw is een fascinerende vogel. De Latijnse naam is Apus apus en betekent “de pootloze”. Natuurlijk hebben ze wel poten maar die zijn heel kort en ze gebruiken die nauwelijks om te lopen. Zij brengen dan ook bijna hun hele leven door in de lucht! Ze eten, paren en slapen zelfs in de lucht. Wij zien ze vaak in groepjes laag over de huizen scherend en ze maken daarbij een gierend geluid. Het geluid van de zomer!

Waarom tellen

Gierzwaluwen broeden meestal in de daken van woningen of grote gebouwen waarin ze nauwe openingen kunnen vinden met daarachter een holte om te broeden. In oudere bebouwing is altijd wel een dakpan te vinden die niet helemaal recht ligt, zit er net wat ruimte tussen de kantpannen en de gevelmuur of is er een kier naast een dakkapel. Nadat renovatie- en/of isolatiewerkzaamheden hebben plaatsgevonden zijn de daken meestal minder toegankelijk voor stadsvogels, dus ook voor gierzwaluwen. Meestal zijn er simpele oplossingen mogelijk om op deze plaatsen vervangende broedplaatsen voor de vogels te maken. Door de telgegevens komen we te weten waar ze broeden en kunnen indien nodig gerichte beschermingsmaatregelen worden geadviseerd.

Tellingen succesvol

Avifauna Zwolle had zich ten doel gesteld om in 2014 circa 20% van Zwolse bebouwing te inventariseren op het voorkomen van gierzwaluwen. Dankzij de enthousiaste inzet van veel vrijwilligers kon in 2014 al meer dan de helft van de bebouwing in kaart worden gebracht en is gebleken dat in alle Zwolse wijken gierzwaluwen broeden.

Evaluatie

Op dinsdag 16 december 2014 vindt een evaluatieavond plaats van de tellingen.
Het doel van deze avond is om de resultaten van de tellingen in 2014 te presenteren, de gierzwaluw onder de aandacht te brengen en vrijwilligers werven voor de tellingen in 2015.

Indeling van de avond:

 

    • Johan Tinholt van Gierzwaluwen Bescherming Nederland vertelt iets over deze bijzondere vogel.
    • Enkele tellers zullen iets over de tellingen in hun wijk vertellen.
    • De spectaculaire totaal resultaten van de tellingen worden gepresenteerd.

 

Datum: 16 december
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Kruidwisch (Goertjesweg 5, Zwolle).
Toegang gratis.
Voor informatie: info@avifaunazwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button