Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpaginaZorg & Welzijn

Vanavond Isala Publieksacademie: Botbreuken bij kwetsbare ouderen

​Hoe ouder je wordt, hoe kwetsbaarder je bent. Eén op de drie ouderen boven de 65 jaar valt een keer per jaar. Het aantal valincidenten neemt toe, naar mate de leeftijd vordert. Toch denken veel mensen dat je na een breuk ‘zo weer op de been bent.’ Maar helaas is de realiteit anders. Tijdens de lezing van de Publieksacademie op maandag 8 december wordt hierop ingegaan.

Jaarlijks overlijden gemiddeld 1.000 senioren van 55 jaar of ouder aan de gevolgen van een heupfractuur. Hoe ouder de patiënt met een heupfractuur, hoe groter het risico om aan de gevolgen te overlijden. De zorg voor kwetsbare ouderen met een heupfractuur is ingewikkelder dan het lijkt. De fractuur staat op de voorgrond, maar de kwetsbaarheid van het lichaam en de hersenen zijn vaak het echte probleem. Vooral deze kwetsbaarheid bepaalt wat de oudere patiënt na ontslag nog kan en dus hoe de kwaliteit van zijn leven er uit ziet.

Door kwetsbaarheid van ouderen beter in te schatten, samen te werken met andere specialismen in de behandeling, de zorg persoonsgericht te maken en samen te werken met mantelzorgers kan het functieverlies van onze oudere kwetsbare medemens verminderen.

Tijdens de lezing van de Publieksacademie op maandag 8 december komen bovenstaande aspecten aan bod. Ook wordt het publiek meegenomen in de complexe afwegingen van de orthopedisch chirurg die hij tijdens een heupoperatie moet maken. Daarnaast is er aandacht voor preventie; hoe kun je vallen voorkomen?

Theater Odeon – Toegang gratis

De lezing begint om 19.30 uur in de Hemminkzaal van theater Odeon te Zwolle. Gratis kaarten zijn te bestellen bij theater Odeon De Spiegel via tel. (038) 428 82 88. De lezing is thuis ook te volgen via de webstream op www.isalapublieksacademie.nl Met #IPA14 kunnen van tevoren en tijdens de lezing vragen via Twitter worden ingediend. Meer informatie: www.publieksacademie@isala.nl

Sprekers

De sprekers op deze avond zijn Hilde Royen, internist ouderengeneeskunde, Rutger Zuurmond orthopedisch chirurg en Minka de Jong, ergotherapeut. Aan de hand van hun kennis, ervaring en praktijkvoorbeelden leggen de sprekers uit hoe de specialistische zorg voor kwetsbare ouderen die een gebroken heup hebben in Isala geregeld is. Zij breken een lans voor verbetering van de zorg voor kwetsbare patiënten die een heupoperatie moeten ondergaan, waarin hun kwetsbaarheid de volle aandacht krijgt.

Partners

Artsen en medewerkers van Isala verzorgen onder de noemer Isala Publieksacademie laagdrempelige lezingen over zorgontwikkelingen, innovaties en onderzoek. De lezingen vinden plaats in theater Odeon te Zwolle, zijn gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen. In de pauze is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten of andere medewerkers van het ziekenhuis. Partners die de Isala Publieksacademie ondersteunen zijn: Zilveren Kruis Achmea, Rabobank, De Stentor, Theater Odeon De Spiegel en Isala Academie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button