Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle staat stil bij coronaslachtoffers met gedicht stadsdichter Jeroen Kraakman

Zwolle – De regering heeft dinsdag 6 oktober 2020 uitgeroepen tot een landelijk moment waarbij we stil staan bij de gevolgen van het coronavirus. Vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid is daarvoor het project Aandacht voor elkaar gestart waarbij de invulling aan de gemeenten wordt overgelaten. Ook Zwolle is gevraagd om op deze dag, of op een later moment, stil te staan bij de gevolgen van het virus. Het gemeentebestuur geeft dit gezien de huidige omstandigheden in fases vorm.

Op 6 oktober sluit de gemeente Zwolle in eerste instantie aan bij het landelijke bezinningsmoment met een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht van stadsdichter Jeroen Kraakman in huis-aan-huis bladen de Peperbus en de Swollenaer. Daarnaast wordt de Zwolse vlag half stok gehangen bij het Stadhuis en Stadskantoor als symbool van collectieve rouw. Dat kan niet vanaf de Peperbus in verband met schilderwerkzaamheden. Reden waarom de provincie Overijssel en Isala benaderd en graag bereid zijn de Zwolse vlag halfstok te hangen. Dat gebeurt vanaf het dak van het provinciehuis en bij het hoofdgebouw van het ziekenhuis waar ook de Isalavlag voor die gelegenheid half stok hangt.

Het gedicht van Jeroen Kraakman wordt ook onderdeel van de film die in opdracht van de stichting Herdenken Belicht wordt gemaakt nu de 11e editie van de wandeling voor nabestaanden op de begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster op 21 november niet kan doorgaan. Voor volgend jaar zoekt de gemeente Zwolle in nauw overleg met de stichting naar een manier om de aandacht voor corona een passende en blijvende plek te geven in de wandeling. Uitgangspunt blijft dat de wandeling is bedoeld voor het herdenken van álle doden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button