Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Overleden gynaecoloog uit Zwolle heeft zeker 17 donorkinderen verwekt

Zwolle – Een inmiddels overleden gynaecoloog uit Zwolle heeft zeker 17 donorkinderen verwekt met zijn eigen sperma. De vrouwen met de kinderwens wisten niet dat het sperma van hun behandelend gynaecoloog dr. Jan Wildschut afkomstig was. Dat schrijft Isala op zijn website.

Eind 2019 kwam de zaak aan het licht. Dit is gebleken uit diverse ‘’matches” in een aantal commerciële DNA-databanken, aangevuld met een DNA-test met een van de wettige kinderen van de gynaecoloog. Deze arts hield zich in de jaren ’80 tot en met 1993 bezig met KID in het Sophia Ziekenhuis in Zwolle (Kunstmatige Inseminatie Donorsperma).

Op dit moment zijn er in totaal 17 donorkinderen bekend, naast de wettige kinderen van deze oud-gynaecoloog. De donorkinderen en de familie van de gynaecoloog hebben regelmatig contact, er is sprake van een goede verstandhouding met elkaar. Isala werd eind 2019 benaderd door de ouders van een van de donorkinderen van deze oud-gynaecoloog. Daarna is er contact ontstaan tussen Isala en de wettige kinderen en de donorkinderen.

Gezamenlijk is eerst gewerkt aan het tot stand brengen van het virtueel donorprofiel van deze gynaecoloog in de KID-DNA-databank van Fiom (specialist bij afstammingsvragen). Dit proces is onlangs afgerond, waardoor er nu de beschikking is over het virtuele profiel. Donorkinderen die willen weten of dr. Jan Wildschut hun biologische vader is, kunnen zich gratis inschrijven in de KID-DNA Databank van Fiom.

Persoonlijk gesprek

Zowel de wettige kinderen, donorkinderen als Isala realiseren zich dat dit bericht vragen over de eigen identiteit kan oproepen bij donorkinderen en ouders waarbij de inseminatie in de periode van 1981 tot en met 1993 heeft plaatsgevonden in het voormalige Sophia ziekenhuis in Zwolle. Mogelijk zijn zij een donorkind van deze inmiddels overleden arts, of zijn zij vrouwen die destijds zijn behandeld met sperma van deze arts. ‘Als mensen er behoefte aan hebben, wil Isala graag persoonlijk in gesprek met hen. Dan kan Isala nagaan wat zij voor hen kan betekenen.’, zo laat Isala weten via een statement.

 

Isala toelichting Ten tijde van de inseminaties in de jaren ’80 werd wensouders vaak geadviseerd om het gebruik van kunstmatige inseminatie met donorsperma geheim te houden. Hierdoor weten veel kinderen (nog) niet dat zij afstammen van een donor. Dit kan vragen oproepen over de eigen identiteit en zelfs problemen geven als er – uit onwetendheid – onderling relaties ontstaan en er nakomelingen komen. Isala laat weten dat ze bijzonder veel respect en waardering heeft voor de wijze waarop de familie van de gynaecoloog en de donorkinderen met hun geschiedenis omgaan. Moreel gezien vindt Isala het onacceptabel dat een gynaecoloog-fertiliteitsarts, behandelaar én spermadonor is geweest in het eigen ziekenhuis. Onbekend is of er meer donorkinderen van dr. Jan Wildschut zijn. Isala heeft daarvoor uitvoerig dossieronderzoek verricht. In de archieven heeft het ziekenhuis geen bruikbare informatie kunnen vinden. Isala heeft eind 2019 de Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) over deze casus ingelicht. IGJ heeft aangegeven geen onderzoek te starten, omdat deze casus zich afspeelde in een tijd, waarin geen wet- en regelgeving voor fertiliteitsbehandelingen bestond.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren