Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVerkeer

Zwolle ontevreden over startbesluit luchtruimherziening Lelystad Airport

Zwolle – De gemeente Zwolle is ontevreden over de voorgestelde alternatieve routes voor vliegtuigen vanaf Lelystad Airport. Ook de gemeenten Elburg, Hattem, Heerde, Kampen en Oldebroek sluiten zich bij dit standpunt aan. Gezamenlijk hebben de zes gemeenten minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat hierover per brief geïnformeerd.

Wethouder William Dogger is teleurgesteld in het proces: “De gezamenlijke gemeenten rondom Zwolle hebben er bij de minister steeds op aangedrongen om eerst het luchtruim te herzien en daarna pas Lelystad Airport te openen.”

De zes gemeenten zijn onaangenaam verrast door dit onverwacht genomen Startbesluit. De vliegtuigen kunnen hierdoor vanaf Wezep doorstijgen naar het hogere luchtruim. Dit leidt tot extra geluidsoverlast in dit gebied. Eerder hebben de gemeenten een snelle opening van Lelystad Airport al afgewezen. Waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van Oldebroek: “Onverwachts heeft de minister het Startbesluit voor de luchtruimherziening genomen, dat ook grote gevolgen heeft voor alternatieve routes boven onze gemeenten. Daarmee is het vertrouwen geschaad.”

Omdat er een kans is dat, ondanks de bezwaren, het nieuwe vliegveld volgend jaar al opent zijn de gemeenten in gesprek gegaan met het ministerie. Samen is er gezocht naar een alternatieve route met zo min mogelijk gehinderden. Op 16 april presenteerde het ministerie de alternatieve routes. Daarbij kregen de gemeenten het verzoek of zij en de betrokken inwoners binnen enkele weken konden reageren. Slechts twee dagen later, op 18 april, vernamen de gemeenten uit de media het Startbesluit voor de luchtruimherziening. “De extra overlast is niet meegenomen bij de gepresenteerde routeopties. Daarmee is het geven van een reactie op deze routeopties weinig zinvol,” aldus Janneke Snijder-Hazelhoff namens de zes gemeenten.

De gemeenten vragen nu aan de minister om op korte termijn duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van het Startbesluit bij de verschillende routeopties boven de Noord-Veluwe. Verder willen de gemeenten dat de minister bij het nemen van beslissingen over de routes de belangen van de inwoners in dit gebied en het voorkomen van negatieve gevolgen voor hen zwaar laat wegen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button