KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zwemwater momenteel op orde, toch negatief zwemadvies voor Milligerplas

Zwolle – Nu er goed weer in aantocht is, worden ook de zwemplassen weer vaker opgezocht voor een frisse duik. Van mei tot oktober controleert Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) frequent de waterkwaliteit van de officiële zwemplassen. Ondanks dat de kwaliteit van de zwemwateren op dit moment in orde is, geldt er toch een negatief zwemadvies voor de Milligerplas in Zwolle. Dit negatieve advies volgt uit de richtlijnen van de Europese Unie voor zwemwater op basis van de meetresultaten van de afgelopen vier jaren.

Negatief zwemadvies Milligerplas

De slechte beoordeling is het gevolg van incidentele overschrijdingen van de normen in 2018 en in 2020. Omdat in die jaren een aantal keren een verhoogde hoeveelheid E-coli en andere bacteriën in het water is gemeten, is het zwemwater nu als slecht aangemerkt.

Het betekent niet dat de waterkwaliteit in de plas voortdurend slecht (geweest) is, maar het zegt iets over de kans op een slechte waterkwaliteit en het krijgen van huid-, maag- of darmklachten na het zwemmen in de plas. Daarom heeft de provincie Overijssel waarschuwingsborden geplaatst. Provincie, gemeente en waterschap houden de situatie goed in de gaten.

Zwemwater.nl

Het waterschap meet gedurende het zwemseizoen elke twee weken de waterkwaliteit. De meest actuele informatie over de officiële zwemplassen is te vinden op www.zwemwater.nl en via de Zwemwaterapp. Het is aan te raden om alleen te zwemmen in officieel aangewezen zwemlocaties, omdat de overheid daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten houdt. Zwemmen is altijd op eigen risico.

 

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button