Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Ziekenhuis Cherkasy in Oekraïne kan blijven werken door noodaggregaten uit Nederland

Zwolle – Het ziekenhuis in Cherkasy is niet langer afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk voor het uitvoeren van zorgtaken. Dankzij een sponsoractie van Rotary Noord-Nederland en Stichting HUMANE uit Zwolle beschikt het ziekenhuis sinds begin deze week over noodaggregaten. Daarmee zijn inwoners uit de wijde omtrek van Cherkasy in de oorlog verzekerd van de noodzakelijke zorg.

De actie

De partijen haalden in korte tijd 25.000 euro op bij particuliere sponsoren en individuele Rotary Clubs, veel meer dan gehoopt. En dat betekent dat niet alleen het ziekenhuis aggregaten kon aanschaffen, maar ook verschillende scholen in het gebied. Voorzitter Gerrit van Bruggen van Rotary Zwolle-IJsselland: “Ongelooflijk hoe betrokken en eensgezind de hulp geboden werd.” Marc Huitink van HUMANE: “Samen hebben we verschil kunnen maken. Inmiddels zijn de aggregaten aangekomen en geïnstalleerd in Oekraïne.”

Alexei Trifonov

De actie kwam tot stand door een noodoproep van Alexei Trifonov die met zijn gezin uit Kharkiv is gevlucht en nu tijdelijk in Dalfsen (Overijssel) woont. Hij is werkzaam in het ziekenhuis in Cherkasy en luidde de noodklok bij Rotary Zwolle IJsselland. Na intensief contact met het ziekenhuis in Cherkasy sloegen stichting HUMANE en de Rotary de handen ineen en ging men op zoek naar de benodigde financiering en aggregaten.

Stichting HUMANE uit Zwolle is er voor alle mensen die lijden onder een oorlog of crisis. De stichting werkt samen met lokale netwerken en persoonlijke contacten. Alle donaties gaan honderd procent naar het doel. Huitink: “Deze oproep past dus uitstekend bij onze missie.” Van Bruggen: “Hetzelfde geldt voor de Rotary. Wij zetten ons in voor wie – tijdelijk – kwetsbaar is. Dit keer is het voor Oekraïne, een volgende keer is het wellicht weer dichter in de buurt.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button