Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zieke kastanjebomen behandeld met warmte

Zwolle – In vervolg op de succesvolle behandeling van zieke kastanjebomen op het Grote Kerkplein gaat de gemeente nu ook op andere plekken in de stad kastanjes met de kastanjebloedingsziekte aanpakken. Het gaat om zes zieke kastanjebomen: twee in het Engelse Werk en kastanjebomen aan het Bethlehemskerkplein, de Wilhelminasingel, de Eerdelaan (Stadshagen) en de Kastanjestraat.

Warmtedeken

In de zomer van 2017 zijn vijf kastanjebomen op het Grote Kerkplein en een zieke boom in park Eekhout met succes behandeld tegen de kastanjebloedingsziekte. De bomen zijn ingepakt met een soort warmtedeken. In die deken zitten slangen waar continu warm water door gepompt wordt. Dat zorgt ervoor dat de bast van de boom gedurende 48 uur verwarmd wordt tot een constante temperatuur tussen de 39 en 42 graden. Bij deze temperatuur gaan wel de bacteriën dood die de ziekte veroorzaken, maar wordt de boom niet aangetast. De boom is dan nog niet genezen, maar kan wel zelf herstellen als de bacteriën gedood zijn.

Na uitvoering van de werkzaamheden vindt er een jaarlijkse controle plaats. Uit de meest recente controles is gebleken dat de behandeling in 2017 resultaat heeft gehad.

Bijzondere bomen

Daarom worden komend jaar nog eens zes zieke kastanjebomen behandeld. De behandeling is te kostbaar om op alle zieke kastanjes toe te passen. Daarom worden alleen enkele bijzondere en/of monumentale kastanjebomen behandeld, die naar verwachting nog voldoende reserves hebben om weer te herstellen.

Voordat de behandeling kan beginnen worden de kastanjes eerst ingewikkeld en wordt de apparatuur aangebracht. Daarna kan de warmte 48 uur zijn werk doen. Ter plaatse komen er bouwhekken om de bomen en een bord met uitleg over de behandeling.Zwolle telt in totaal ruim 850 kastanjebomen. Daarvan worden er op korte termijn 147 gekapt omdat ze te ziek zijn, in slechte conditie verkeren en/of een gevaar vormen voor de omgeving.

Gerelateerde artikelen

Back to top button