EconomieKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Winkel van Waarde verhuist en ontwikkelt circulair en inclusief door

Zwolle – Circular Citystore Van Waarde verhuist per 7 juni naar een volledig circulair verbouwd en ingericht winkelpand aan de overkant: Eiland 8, in de Zwolse binnenstad. De winkel Van Waarde is een project van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing, grotendeels gerund door leerlingen en studenten van verschillende Zwolse scholen. Weever Circulair tekende voor de verbouw van het nieuwe pand, een tweedehands keuken inclusief vaatwasser en een deel van een invalidentoilet zijn door Frion Zorg beschikbaar gesteld.

Mevrouw Schutte en dochters schilderden het pand, de biobased verf is van GreenPaints en Thijmen Sterken van BySoil maakte de meubels van tweedehands materiaal. In september gaan studenten van Deltion College de officiële opening filmen. ‘Iedereen staat voor elkaar klaar!’ zegt spin in het web, projectleider Rosa Scholtens.

Op 7 juni opent de nieuwe winkel de deuren voor het publiek en in september vindt de officiële opening plaats. Rosa is heel druk geweest met alle ontwikkelingen. ‘Ik probeer alles op een goede manier bij elkaar te brengen en te coördineren’, legt ze uit. ‘Als ik helpende handen of iets anders nodig heb, doe ik een oproepje op de WaardeRing-partner-app. Er is meestal wel een partner die kan helpen, of die iemand anders kent die wat kan doen.’ Ze heeft vaker in en vanuit netwerken gewerkt. ‘Maar WaardeRing is wel een heel krachtig netwerk. Iedereen staat voor elkaar klaar.’

MIVA-toilet

‘Zodra de plannen voor het nieuwe pand bekend werden bood Gerwin de Vries van Weever Circulair aan om zich met de verbouw bezig te gaan houden’, vertelt Rosa. ‘Daarbij gebruikten ze alleen circulaire materialen, en ze bouwden modulair, zodat het ook weer makkelijk te hergebruiken is mochten wij er ooit weggaan.’ Marc van den Buijs van Frion reageerde ook meteen. ‘De oude IJsselbolder werd vernieuwd en hij vroeg of we interesse hadden in een keuken en spullen voor een MIVA-toilet. Heel graag natuurlijk!”

“Niet alleen rolstoelgebruikende leerlingen die bij ons werken kunnen nu van het MIVA-toilet gebruik maken, ook mindervalide winkelend publiek kan de sleutel vragen. Dat is een mooie aanwinst aan deze kant van de binnenstad. De Twijn schonk ons ook een digibord dat bij hun geen dienst meer doet.’

Blij met de leerlingen

Het gehele pand is ruimer, maar het winkelgedeelte is ongeveer even groot als de oude winkel. ‘Daarnaast is er een instructieruimte en een opslagruimte, allemaal op de begane grond.’ Vanaf juni hebben de medewerkers de tijd om de winkel te vervolmaken. ‘We willen alles in september zo mooi mogelijk presenteren. Dan komen de leerlingen weer terug van vakantie en gaan we er volop tegenaan.’ De winkel is ook gedurende de zomervakantie gewoon open.

‘Dan zijn er geen leerlingen en draaien we het zelf, maar dat vinden we wel wat saai. We zijn altijd blij wanneer alle leerlingen weer terug zijn’, lacht Rosa. Verder blijft alles zoals het was: ‘Een winkel met mooie circulaire producten, sommige ambachtelijk gecreëerd, andere geupcycled of gepimpt, maar allemaal even uniek.’

Aan Van Waarde doen op dit moment mee: Stichting Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, WaardeRing, gemeente Zwolle, Thorbecke PrO en VMBO, Talentstad Praktijkonderwijs, De Twijn, De Ambelt, Greijdanus Zwolle, Landstede MBO en Cibap. Aan de verbouwing hebben bijgedragen: Weever Circulair, Frion Zorg, Gemeente Zwolle, Stichting DOEN, Vaillantfonds, Windesheim, Mevr. Schutte & Dochters, Greenpaints, bySOIL, en alle fantastische helpende (vrijwillige) handen (Gerrit van Ginkel, Jan Smelt, Jan Scholtens, Yeppe van Kesteren).
WaardeRing

De winkel van Waarde is een uniek project van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing, waar leerlingen van voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs tot mbo en hbo de mogelijkheid hebben om in de echte praktijk vakvaardigheden te leren. In en vanuit WaardeRing werken inmiddels meer dan zestig partners in de regio Zwolle samen op het gebied van circulariteit en inclusiviteit.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button