HardlopenNieuws uit ZwolleSport

Wanjiku verdedigt titel Zwolse halve marathon

Zwolle – William Wanjiku verdedigt zaterdag 15 juni zijn titel in de Scania Zwolse Halve Marathon. De Keniaan schreef de wedstrijd in Zwolle in 2018 op zijn naam en won eerder dit jaar nog de halve marathon van Berlijn. Op de Wavin 4 Engelse Mijlen (6,4 kilometer) is Zwollenaar Arne Mulder opnieuw van de partij. De atleet van PEC 1910 snelde vorig jaar in een tijd van 20 minuten en 8 seconden naar de zege.

Wanjiku krijgt een nieuwe overwinning in Zwolle zeker niet cadeau, want ook parcoursrecordhouder en drievoudig winnaar Richard Mengich verschijnt aan de start van de negentiende editie van de Zwolse Halve Marathon. Mengich gaat er alles aan doen het record van zijn landgenoot Jason Mbote te evenaren. Mbote schreef het Zwolse hardloopfestijn tot vier keer toe op zijn naam en wordt nog steeds betiteld als ‘Mister Zwolle’. Maar naast Mengich liggen er meer kapers op de kust voor de zege. Zo komen bijvoorbeeld de Marokkanen Yakoub Labquira, Taoufik Allam en Youssef Ben Hadi naar Zwolle. Labquira finishte dit jaar top drie in de tien kilometer Parelloop in Brunssum en in de tien kilometer in Schoorl. Allam legde dit jaar beslag op de tweede plaats in de halve marathon van Egmond.

Ook Martin Museau uit Oeganda dingt mee naar de hoofdprijs. Hij finishte in Egmond kort achter Allam. Titus Kewmoi uit Kenia en de jonge Ethiopiër Sisay Ereta lopen voor de eerste keer buiten hun thuisland. De Keniaan Josphat Chumo zal als tempomaker voor de mannen fungeren. Nederland wordt vertegenwoordigd door onder meer Ronald Schroër, Olfert Molenhuis, Koen Raymaekers en Emmanuel Biwott. Schroër liep vorige maand een persoonlijk record van 2:16:00 tijdens de marathon van Düsseldorf. Bij de masters veertig-plus is de Belg Stefan van den Broek de favoriet. In deze klasse is ook Erben Wennemars weer van de partij.

Het deelnemersveld bij de vrouwen is ook weer sterk. Haven Hailu (Ethiopië) Medhin Beyene (Ethiopië), Monica Jepkoech (Kenia), Ruth Chenitok (Kenia), Linet Toroitich Chebet (Oeganda) en de onlangs tot Duitse genaturaliseerde Melat Yisak Kejeta gaan strijden om de podiumplaatsen. Van deze vrouwen heeft Kejeta, terugkomend van een blessure, de snelste tijd achter haar naam staan. Zij liep in 2018 in Venlo naar een tijd van 1:08:41. Ruth Chebitok verbeterde onlangs op het zware parcours in het Zweedse Göteborg haar persoonlijk record naar 1:09:06. Van Nederlandse zijde maakt Kim Dillen haar opwachting. Dillen werd dit jaar tweede tijdens het NK 10 kilometer op de weg in Schoorl. Hellen Berger-De Vries, vorig jaar beste Zwolse én Nederlandse, is favoriet voor de zege in de vrouwen masters-klasse.

Evenals voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een wedstrijd in een wedstrijd zijn tijdens de Zwolse Halve Marathon. De vrouwen starten rond de klok van 20.07 uur. Om precies te ziin 7 minuten en 45 seconden eerder dan de mannen en alle andere deelnemers. Dit is het verschil tussen het parcoursrecord bij de mannen (1:00:37 van Richard Mengich in 2016) en het parcoursrecord bij de vrouwen (1:08:22 van Flomena Chepchirchir in 2011).

De start van de Wavin 4 Engelse Mijlen ((wedstrijdlopers en deelnemers business run) is om 19.00 uur. De recreanten op deze afstand starten om 19.15 uur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button