Nieuws uit KampenNieuws uit ZwolleVoorpaginaVoorpagina KampenZorg & Welzijn

Half miljoen voor Voedselbanken in Overijssel

Zwolle – De 20 voedselbanken in Overijssel krijgen in totaal 500.000 euro van de Provincie. Het is de bedoeling dat ze hiermee meer producten kunnen kopen, omdat steeds meer mensen een beroep doen op de voedselbank. Elke voedselbank ontvangt 20.000 euro per gemeente die via deze voedselbank wordt bediend.

Tekort aan verse producten

Harrie Ruigendijk kreeg symbolisch de cheque uitgereikt. Hij is voorzitter van de voedselbank in Kampen en is blij en dankbaar voor de financiële injectie van de provincie Overijssel.

“Na de zomer werd ook bij ons duidelijk hoeveel impact de gestegen energieprijzen op het bestedingspatroon van de consumenten had. Het aantal klanten van de Voedselbank Kampen is met ruim dertig procent gestegen. Het geld zetten we in voor de aankoop van verse producten. Daar hebben wij een tekort aan, want de voedselstroom via de supermarkten loopt terug.

Supermarkten verkopen tegen hoge kortingen

Sinds ruim een half jaar verkopen de supermarkten de verse producten die tegen de houdbaarheidsdatum zijn met grote kortingen tot soms wel zeventig procent. Voorheen werden deze producten aan de Voedselbanken gedoneerd. Daarnaast hebben we dit jaar extra veel kosten door een verhuizing, want ons huidige pand wordt gesloopt. Inmiddels heeft de gemeente Kampen een pand voor ons aangekocht, zodat we binnenkort over een permanente nieuwe locatie beschikken.”

Energiecrisis

De provincie is trots op de vele organisatoren en vrijwilligers bij voedselbanken die zich dagelijks inzetten voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en meetelt. Dit vergroot de gezondheid en leefbaarheid in Overijssel. De huidige energiecrisis, met alle gevolgen van dien, was voor Provinciale Staten reden om bijzondere maatregelen te nemen voor het versterken van de financiële positie en de weerbaarheid van de voedselbanken. Hiermee draagt de provincie bij aan het oplossen van urgente maatschappelijke problemen van zowel de voedselbanken om de schappen goed gevuld te krijgen, als voor iedereen in Overijssel die geen geld meer over heeft om boodschappen te kopen.

Extra inzet op energiebesparing

Deze financiële bijdrage volgt op het geld dat de Staten eerder aan de voedselbanken beschikbaar hebben gesteld. Hiermee zijn energiescans uitgevoerd en subsidies verleend voor energiebesparende maatregelen aan de gebouwen die de voedselbanken gebruiken.

Materiaal voor de Voedselbank kost gel. In aanschaf, gebruik en onderhoud. Daar is geld voor nodig. De Voedselbank is afhankelijk dan donaties en sponsoren.
Materiaal voor de Voedselbank kost gel. In aanschaf, gebruik en onderhoud. Daar is geld voor nodig. De Voedselbank is afhankelijk dan donaties en sponsoren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button