Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Leerlingen herdachten geallieerde piloten bij monument Pilotenlaan

Zwolle – Omdat de Bevrijdingsdag van Zwolle op zaterdag 14 april valt, organiseerden leerlingen van basisschool De Octopus dit jaar op vrijdag 13 april  een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Burgemeester Henk Jan Meijer woonde de herdenking bij namens de gemeente.

Pilotenlaan

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij hun monument. Anderen geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van hun monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren