Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Video – Herdenkingsplechtigheid oorlogsmonument Ter Pelkwijkpark

Ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel

Zwolle – Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgden op vrijdagmorgen 13 april 2018 een plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Dit deden ze omdat de Bevrijdingsdag van Zwolle op zaterdag 14 april valt. Bij de herdenking was burgemeester Henk Jan Meijer aanwezig.

Ter Pelkwijkpark

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren.

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij hun monument. Anderen geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van hun monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

Gerelateerde artikelen

Back to top button