Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleTV KortVideo NieuwsVoorpagina

[Video] Biogasinstallatie rioolwater zuiveringsinstallatie Zwolle helemaal veilig

Op 12 februari is de aangepaste biogasinstallatie op de rwzi Zwolle officieel in bedrijf gesteld door waterschapsbestuurder Jan Oggel. Het optimaliseren van de gasveiligheid is het gevolg van de gasexplosie op de rioolwaterzuivering in Raalte in 2012.

Martijn Jonker, projectmanager bij advies- en ingenieuwsbureau Tebodin geeft aan dat om de veiligheid te kunnen garanderen Tebodin alle aspecten van het ontwerp voor de biogasinstallatie heeft bekeken. ’Waar nodig zijn maatregelen opgenomen in het ontwerp, zoals gasveiligheid, alarmering van de operators en de bediening van de installatie. Tijdens het project is er veel overleg geweest met het waterschap over hun wensen voor de bediening en het onderhoud. Het resultaat is een veilige en bedienbare installatie voor nu en in de toekomst.’

Bij de rioolwaterzuivering in Raalte ontplofte op zondagochtend (21 oktober 2012) een machineruimte. De explosie was in grote delen van Raalte goed te horen. Er raakte niemand gewond. Sindsdien heeft het Waterschap Groot Salland hard gewerkt aan de veiligheid van haar rwzi’s in Zwolle en Deventer, omdat ook daar biogas worden geproduceerd.
Door de gebeurtenis in Raalte, wordt er op een andere manier naar de gasveiligheid van rwzi’s gekeken. Groot Salland heeft dit in de praktijk gebracht met twee grote projecten in Zwolle en Deventer, waarbij diverse extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Denk hierbij aan het zogeheten lock-out, tag-out systeem en het naar buiten brengen van alle biogasleidingen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button