Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapTV KortVideo NieuwsVoorpagina

[VIDEO] Luitenant-generaal Leijtens bezoekt HTV-KMAR opleiding Landstede

Zwolle – Hoog bezoek bij Landstede aan het Zwolse Dokterspad vandaag. Commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, de hoogste baas van de Marechaussee maakte kennis met de studenten van de HTV-KMAR opleiding. Samen met zijn wapenadjudant Ed Schuur gaf hij in het theater van de school een presentatie.

Een man een man, een woord een woord. Toen studenten en docenten van de locatie Dokterspad van Landstede onder de regie van studenten Sociaal Cultureel Werk met kerst 2014 een bedrag van een dikke 1200 euro voor War Child inzamelden, beloofde luitenant-generaal Hans Leijtens dat hij als tegenprestatie langs zou komen om een presentatie te houden over de organisatie van de Koninklijke Marechaussee. De KMAR heeft vorig jaar ter ere van het 200-jarig bestaan besloten het War Child project te ondersteunen.  Dat was ook de reden dat studenten, docenten en directie van het Dokterspad voor dit goede doel kozen. De gehele hal was met behulp van onder andere materiaal van de KMAR ingericht met War Child als thema. Het geld werd ingezameld door allerlei verschillende kleine acties in en rond school. In het theater vonden allerlei acts plaats, studenten verkochten worstenbroodjes, er was een kop van jut, er werd gerapt, gedanst en muziek gemaakt.

‘De samenwerking tussen Landstede en de Koninklijke Marechaussee bestaat al langer’, vertelt projectmanager Veiligheidsonderwijs Gert van der Horst. ‘Vorig jaar is besloten om gezamenlijk de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid – Koninklijke Marechaussee te ontwikkelen. Deze opleiding is in augustus gestart en besloten is om er in het volgende schoolseizoen een tweede klas aan toe te voegen. De vraag naar goed opgeleide opsporingsambtenaren met een militaire taak groeit, nu de KMAR steeds meer taken van de politie gaat overnemen door recente ontwikkelingen in de wereld. De opleidingen bij het opleidings- en trainingscentrum van de KMAR in Apeldoorn zijn kostbaar en daarom dient uitval zoveel mogelijk vermeden te worden. Daartoe is onder andere de opleiding HTV-KMAR in het leven geroepen. Studenten die de opleiding met succes afronden, zijn bij gebleken geschiktheid voorbestemd om op het opleidingscentrum van de KMAR in Apeldoorn verder te kunnen leren: ze hebben een garantie voor de wachtmeestersopleiding. De driejarige opleiding HTV-KMAR geeft hen een goed beroepsbeeld, zodat om die reden uitval beperkt blijft. Je zou kunnen zeggen dat de gehele looptijd van de studie bij Landstede een uitgebreid wervings- en selectietraject is, met bijbehorende stages.’

Leijtens schetste, met de woorden ‘flexibel en krachtig’, wat belangrijk is voor iemand die bij de Marechaussee komt werken. Hij lichtte toe dat je militair bent maar politiewerk verricht en dat teamgeest enorm belangrijk is. De studenten hoorden Leijtens onder meer vertellen over verschillende soorten missies, beveiliging en de kernwaarden van de KMAR; daadkrachtig, flexibel, samenwerking en betrouwbaar, 24 uur, 7 dagen per week. Hij moedigde de studenten aan om constant te willen blijven leren.

Tijdens de ontvangst werden op de locatie ook twee spiksplinternieuwe KMAR-patrouillewagens Volkswagen Amarok van de Koninklijke Marechaussee gepresenteerd.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button