Nieuws uit ZwolleRegioVoorpagina

Video – Binnenvaart krijgt vrije doorgang door centrale bediening Zwolse bruggen

Zwolle – Sinds begin november worden alle bruggen in de stad Zwolle bediend vanaf de Spooldersluis. Een nieuwe werkwijze die in 2015 door gemeenten, provincies en rijk is afgesproken. Met deze centrale bediening moet het scheepvaartverkeer in de regio Zwolle Kampen Meppel een vrije, ongehinderde doorgang krijgen op de waterwegen in de regio. De Spooldersluis gaat de regio samen met de Meppelerdiepsluis op afstand bedienen.

Stimulans economie

Met de centrale bediening moet het goederenvervoer over water worden gestimuleerd. Dat is niet alleen goed voor de bereikbaarheid van de regio en de groei van de economie, maar ook voor de concurrentiepositie van de binnenvaart en de ondernemers langs de vaarwegen.

Vier Zwolse bruggen

In Zwolle gaat het om de bediening van 4 bruggen en 1 sluis:  de Hofvlietbrug, de Holtenbroekerbrug, de Twistvlietbrug en de Mastenbroekerbrug  en de Spooldersluis. Ook wordt provinciale Zwartewaterbrug in Hasselt vanuit Zwolle bediend. De Meppelerdiepsluis gaat de doorvaart van in totaal 3 bruggen in de regio Meppel regelen.

Bedientijden

Binnenvaartschippers en de pleziervaart moeten rekening houden met de bedientijden vanuit de Spooldersluis en de Meppelerdiepsluis. Van maandag tot en met zaterdag worden de bruggen op afstand bediend tussen zes uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds. Op zondag van tien uur ’s ochtend tot zes uur ’s avonds.

1 miljoen

Het op afstand besturen van de bruggen in de regio heeft in totaal 1 miljoen euro gekost. Dit bedrag is gezamenlijk door het rijk, de provincies Overijssel en Drenthe en de gemeenten Zwolle en Meppel opgebracht. De realisatie van de noodzakelijke technische werkzaamheden, om de bruggen daadwerkelijk op afstand te kunnen besturen, was in handen van de gemeenten Zwolle en Meppel.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button