Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

VIDEO – 1000 vrouwen 1000 dromen: dit zijn de dromen van Zwolse vrouwen

Zwolle – Saskia Zwiers, directrice van het Zwolse Vrouwenhuis ontving in de persoon van ‘Aleida Greve’, vrijdagmiddag haar portret in mozaïek. Dit bijzondere kunstwerk, samengesteld door tien fotografes, omvat portretten van maar liefst 1000 Zwolse vrouwen. Het mozaïek is geïnspireerd op het zelfportret van Aleida Greve uit 1686 en laat de diversiteit van vrouwen in Zwolle zien.

Internationale Vrouwendag

Het project, dat begon op 8 maart 2024 ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, werd georganiseerd door het Zwolse Vrouwenplatform naar een idee van Karin ter Horst. Onder het thema “één wereld 1000 vrouwen” werd het portret in het Vrouwenhuis aan de Voorstraat 46 overhandigd. Aleida Greve, een prominente Zwolse vrouw uit de 17e eeuw, stond symbool voor dit project vanwege haar droom om een huis voor oude, alleenstaande vrouwen te stichten. Deze droom werd na haar dood in 1742 werkelijkheid.

Mozaïekportret on tour

Tijdens de ceremonie werden enkele veelvoorkomende dromen van de geportretteerde vrouwen gepresenteerd. Deze dromen zullen de basis vormen voor toekomstige initiatieven van het Zwolse Vrouwenplatform. Het mozaïekportret zal drie maanden lang te bewonderen zijn achter de ruiten van het Vrouwenhuis (Korte Kamperstraat), waarna het op tournee gaat langs verschillende locaties in Zwolle (Hogeschool Viaa, het Deltion college, het Cultuurhuis Stadshagen, wijkcentrum Holtenbroek, het Academiehuis en het Stadshuis) Op 8 maart 2025 krijgt het portret een permanente plek in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes 1a.

Rectificatie video: naam bij spreekster over dromen is niet correct. Het is niet Hetty maar Angelina Miedema van het Zwols Vrouwenplatform.

De dromen

Bijna de helft van de dromen van de Zwolse vrouwen richt zich op de wereld, met vrede als een terugkerend thema. Veel vrouwen willen bijdragen aan een vreedzamere en rechtvaardigere wereld, door zich bijvoorbeeld in te zetten voor gelijkheid, milieubescherming, en het creëren van een veiligere omgeving voor meisjes en jongeren.

Aan de andere kant richten de persoonlijke dromen zich sterk op zelfontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. Veel vrouwen hebben de ambitie om nieuwe vaardigheden te leren, zoals muziekinstrumenten bespelen, boeken schrijven, en zich verder ontwikkelen in de sport of politiek. Opvallend is dat veel van deze persoonlijke doelen ook een sociaal aspect hebben, zoals het opzetten van workshops of sociale ondernemingen om anderen te helpen.

Er zijn ook dromen over materiële zaken, maar deze zijn relatief bescheiden. Slechts enkelen dromen van een grote geldsom of een nieuwe auto, en zelfs dan worden deze middelen vaak gezien als een manier om anderen te helpen of om familiedoelen te bereiken, zoals een gezinsvakantie.

Creatieve en sociale ambities zijn prominent aanwezig. Vrouwen dromen ervan om bedrijven te starten, zowel lokaal in Zwolle als internationaal, variërend van cateringservices tot scholen en zorginstellingen. Daarnaast zijn er ook veel sportieve dromen, zoals het behalen van een zwemdiploma of het lopen van een marathon.

Tot slot is er een sterke wens naar een groenere en leefbare wereld. Veel vrouwen dromen van een duurzame toekomst met een plasticvrije samenleving en meer aandacht voor de natuur.

De 1000 geportretteerde vrouwen en andere geïnteresseerde Zwollenaren kunnen het mozaïek voor het raam van het Vrouwenhuis bewonderen.

Aleida Greve, geboren in 1670, was een opmerkelijke onderneemster, weldoenster en schilderes. Diverse schilderijen van haar hand zijn te bewonderen in het Vrouwenhuis. Sinds 1987 is het Vrouwenhuis naast een museum ook een woonplek voor jonge vrouwelijke studenten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button