Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Deze Zwolse kandidaten doen mee aan de Europese Verkiezingen

Zwolle – Op donderdag 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Er kan een stem worden uitgebracht op 20 verschillende partijen. Onder de kandidaten bevinden zich vier Zwollenaren. Twee vertegenwoordigers van de ChristenUnie, een van het CDA en een van de Partij voor de Dieren. .

Lijst 3 CDA – Europese Volkspartij – 22 André Poortman,  Zwolle

Door zich verkiesbaar te stellen voor het CDA wil André Poortman onderdeel zijn van een partij die staat voor Europese waarden zoals menselijke waardigheid, vrijheid en pluriformiteit.

Na een studie theologie en verschillende banen in de commerciële sector begon hij in 2019 bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Daar hield hij zich bezig met het traject ‘Zij aan zij’ en een rapport over medisch ethische kwesties aan het begin van het leven. Binnen het WI maakt hij de podcast BRAM over maatschappelijke thema’s en samen met Henri Bontenbal de podcast Henri!, waarin ze samen de christendemocratie verkennen. Hij woont in Zwolle in een prachtig huis uit 1931, samen met zijn partner en hun kat, vernoemd naar de Franse filosoof en feministisch icoon Simone de Beauvoir.

Lijst 6 Partij voor de Dieren – 21 Gaby Markandu  Zwolle

Gaby (1997, woonplaats Zwolle) is sinds 2023 werkzaam voor de Animal Politics Foundation, de internationale stichting van de Partij voor de Dieren. Ze was in 2023 ook kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvoor werkte ze voor de Statenfractie Flevoland en was ze duo-campagneleider en kandidaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. Dit betrof slechts een kort avontuur. Nog geen twee maanden na haar benoeming stapte ze al weer op als burgerlid van de Partij voor de Dieren in Zwolle. Gaby is sinds 2019 actief voor de partij en voor de jongerenorganisatie PINK!.

Lijst 11 ChristenUnie – 10 Klariska ten Napel  Zwolle

Sinds 2022 zit Klariska in de Zwolse gemeenteraad namens de ChristenUnie.  Haar portefeuilles in Zwolle omvatten Zorg & WMO, Doelgroepenbeleid & Emancipatie, en Jeugd & Jeugdzorg. Daarnaast is ze lid van de agendacommissie, deed eerder werk voor de rekenkamer van Zwolle en zet zich ook in voor de wijken Centrum, Assendorp, en Veerallee.

Naast haar politieke werk, is Klariska sinds april 2022 parttime trainer spreekvaardigheid bij de School voor Spreekvaardigheid.

Klariska vervult ook een belangrijke rol als projectleider bij ECPYouth – European Christian Political Youth, waar ze sinds april 2021 het project ‘Christian Changemakers’ leidt. Ze was tevens voorzitter van deze organisatie van november 2018 tot augustus 2021. Ook werkte ze als beleidsmedewerker bij ChristenUnie Amsterdam (juni 2020 – maart 2022), woonbegeleider en ambulant begeleider bij Frion, en was ze internationaal secretaris bij PerspectieF, ChristenUnie-jongeren (juli 2016 – juli 2018).

Lijst 11 ChristenUnie – 11 Martine Wursten-Koekoek Zwolle

Martine Wursten-Koekoek woont in Zwolle en staat op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni 2024.

Momenteel werkt Martine als Institutional Relations Officer bij Red een Kind, waar ze verantwoordelijk is voor het schrijven van projectvoorstellen voor financiële steun van grote instituties zoals de VN en de EU. Dit stelt de organisatie in staat om programma’s voor kinderen in Afrika en India te realiseren. Daarnaast is ze vrijwilliger bij Wakibi Microkredieten.

Haar politieke ervaring heeft ze opgedaan als managementondersteuner van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie van oktober 2021 tot juni 2023. Ook was ze fractiemedewerker voor de ChristenUnie in de gemeenteraad van Leeuwarden van augustus 2020 tot mei 2022, met een focus op WMO, jeugd en armoede.

Daarnaast heeft Martine gewerkt als juridisch ondersteuner voor slachtoffers van mensenhandel bij het Rode Kruis van november 2019 tot mei 2022. Mariska studeerde Bestuurskunde aan de Hogeschool Utrecht en later rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen

Gerelateerde artikelen

Back to top button