KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek

Verslag: Themadebat Zwolse gemeenteraad over onderwijs en jeugd

Zwolle – Maandagavond 7 april was er in de gemeenteraad van Zwolle een themadebat over het onderwerp onderwijs en jeugd. Diverse onderwerpen kwamen aan bod, en iedere fractie mocht haar zegje doen.

Swollwacht neemt het vooral op voor één jongere die uit de daklozenopvang is gezet door zijn gedrag, en nu moet bankhoppen. Ook wil zij graag dat kleinere welzijnsorganisaties worden meegenomen in het beleid. Zij noemt bijvoorbeeld Dans en Creatief.

Hoger opgeleiden fitter

De SP richt zich op de klassenverschillen in de samenleving waarbij hoger opgeleiden 15 jaar langer in gezondheid leven dan lager opgeleiden, en zelfs 6 jaar langer te leven hebben. Daarom wil zij programma’s om meer gelijkheid te bewerkstelligen.

D66 wil betere huisvesting voor het onderwijs. Het is nu ’s zomers te warm en ’s winters te koud. Ook zijn er torenhoge kosten doordat er niet is verduurzaamd. En stijgen de kosten voor nieuwbouw. Deze partij wil de stap zetten van zorg naar welzijn, en normalisering. De rol van het Sociaal Wijkteam moet daarom kleiner worden, die van het Welzijnsinstellingen juist  groter. Deze laatsten moeten mensen in hun kracht zetten.

Kijken naar het collectief

De PvdD ziet de sociale basis voor jeugdigen als de belangrijkste partner. Het is een duurzame oplossing om te kijken naar het collectieve geheel, en niet alleen naar individuele hulpverlening. Dat laatste is doorgeslagen. Voorbeelden die moeten aangepakt zijn eenzaamheid, schulden en obesitas. Basisbehoeften kunnen worden voldaan door bijvoorbeeld de Stadkamer of een buitensport faciliteit.

Het CDA laat zien hoe leerlingen een groot deel van hun tijd op school zitten, en zij dus een goed gebouw verdienen, dat niet ten koste gaat van hun onderwijs. Ook: meer dan de helft van de Zwollenaren heeft overgewicht. Wat er nu tegen gebeurt is een druppel op een gloeiende plaat. De fractie wil weten hoe de wethouder dit weegt.

Te weinig resultaat

De VVD is erg boos over het feit dat voor tientallen duizenden euro’s maar 33 gezinnen zijn geholpen in het Kind Op Gezond Gewicht programma. De partij stelt ook vragen over het bedrag dat is gereserveerd voor het opknappen van onderwijsgebouwen. Hoe kan dit te weinig zijn. En is het niet beter om de ambities voor duurzaamheid wat lager te stellen om zo geld vrij te brengen?

De PvdA signaleert veel eensgezindheid bij de diverse fracties. Onderwijs is belangrijk, maar er moeten keuzes worden gemaakt. Ook overgewicht is belangrijk om aan te pakken. Het is een groot probleem en moet worden verholpen door gezonder eten aan te bieden, te sporten en bewegen, en door voorlichting. Echter het weinige resultaat van de acties nu stemmen tot nadenken. Verder: voor de onderwijshuisvesting moet gezocht worden naar voldoende middelen voor  verduurzaming. Dat leidt dan ook weer tot minder kosten voor verwarming en dergelijke.

Professionaliseren

Groenlinks hoopt dat jongeren gezond, veilig en kansrijk opgroeien. De routekaart voor het beleid draagt daaraan bij. Het leerbudget kan de sociale basis versterken. Werkers in de welzijn zouden meer moeten professionaliseren. Andere partijen zegden hierover GroenLinks de wacht aan omdat zij juist willen dat er minder zorg komt en meer welzijn. Het doel dat de partijen hebben blijkt echter hetzelfde. GroenLinks wil één gezin, één plan, één regisseur.

De ChristenUnie ziet ook dat de fracties vrij eensgezind zijn over het jongerenbeleid. Dat vindt zij mooi. Het valt op dat er meer jongerenoverlast wordt ervaren in de stad. Zij wil lering halen uit andere steden hierover. Zij is groot voorstander van preventieve pilots voor jongeren. Daarbij is wijkgericht werken belangrijk. Over het project Brede Brugklas is zij tevreden.

Reactie wethouder Michiel van Willigen

De volgende stap voor het leerbudget, zegt hij, is het vormgeven in de wijken, en kijken hoe het leren van de partners gaat. Bijvoorbeeld voor acties rond hoogbegaafdheid. De wethouder vindt de Sociale Basis ook belangrijk, naar reactie op de PvdD. Richting D66 zegt de wethouder dat hij ook kijkt naar de welzijnspartners, en ook naar de kleinere, hoewel dat niet  gemakkelijk is.

Kind Op Gezond Gewicht loopt nog tot 2026, en wil de wethouder zeker doorzetten, omdat  deze gezinnen niet op een andere wijze kunnen worden geholpen, en zij ook vaak bijkomende problemen hebben die moeten worden verholpen. Het aantal geholpen gezinnen is overigens gestegen van 33 naar 55.

De onderwijshuisvesting is een grote opgave, zegt Van Willigen. Ze kan niet in één geheel worden doorgevoerd. Hij kijkt hoe gebouwen kunnen worden samengevoegd, en plaats kunnen maken voor woningen. Wat kan, dat wil hij doen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar, en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

FOCUS NIEUWSBRIEF

Van het belangrijkste nieuws uit Zwolle tot de leukste weekendtips: elke donderdag in je inbox.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren