Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Een verhaal is het leven in een notendop

Festival Zwolle Unlimited - de waarde van kunst

Zwolle – Het eerste weekeinde van juni is Zwolle weer het decor van Festival Zwolle Unlimited; het sfeervolle festival op kades en pleinen aan de mooiste gracht van Zwolle, de Thorbeckegracht. Op Zwolle Unlimited loop je van verhaal in verhaal. Rootsmuzikanten, straattheaterartiesten, vertellers en spoken word-artiesten brengen hun verhalen naar u. Van internationale top tot lokaal talent toont u haar kunsten, van wervelende acrobatische gekte tot de verstilling van een lied of een goed verhaal. Zwolle Unlimited is één van de beeldbepalende provinciale festivals.

Door nauw samen te werken met collega-evenementen ontstaat er in het eerste weekeinde van juni in Zwolle een bruisend stadshart met voor elke liefhebber wat wils: van taal, verhaal, theater en rootsmuziek tot (h)eerlijk eten en drinken en markten voor boeken, vinyl en slow food.
Storytelling staat in dit festival centraal in alle kunstvormen die het programmeert. Een goed verhaal verbindt luisteraars en kijkers. Een goed verhaal slaat een brug tussen mensen van verschillende culturen en bevolkingsgroepen, leeftijden en levensbeschouwingen. Een verhaal weerspiegelt het leven in een notendop.

Over de programmering

She Wolf is het thema van het festival dit jaar. Het staat symbool voor heldinnen sinds het begin der tijden; vrouwen die het verschil maken, in grote en kleine gebeurtenissen en wereldverschuivende momenten. De vertelprogrammering laat verhalenbewaarders en –zoekers zien uit Engeland, Duitsland/Gambia, Portugal en India vertellen over hun traditie en verhalen. En de straattheaterprogrammering brengt bloedstollende, hartverwarmende acrobatische en theatrale straatacts uit alle hoeken van Europa. Daar tussendoor loopt een muzikale line-up van rootsmuziek om je vingers bij af te likken. Dan is er nog het kinderplein met twee middagen vol spelplezier en loeigoeie kindervoorstellingen; en de workshopprogrammering, om als volwassene zelf te gaan schrijven en vertellen.

De waarde van kunst

Wat is de waarde van kunst? Wat is kunst óns waard? Hoe druk je die waarde uit? Zwolle Unlimited wil mensen de waarde van kunst laten ervaren. Het loopt als een rode draad door het hele festival heen. Het werkt met waardebepaling achteraf. De verantwoordelijkheid wordt teruggelegd bij het publiek. Dat kan bij alle voorstellingen vrij naar binnen lopen en betaalt pas na afloop via waardebepaling achteraf. Ieder geeft na de voorstelling in de gouden hoed wat het hem waard is geweest; niets meer, maar zéker ook niets minder. Het publiek kan voor voorstellingen betalen met de festivalmunt, maar ook met contant geld of met pin en – nieuw dit jaar – de Givt app.

Producerend festival

Zich bewust van haar leidende rol in storytelling wil Zwolle Unlimited op deze historische plek de vertelkunst verkennen, verrijken en verdiepen. Het is met nadruk een producerend festival, waarvoor in de maanden vooraf crossovervoorstellingen worden gemaakt door jonge vertellers, spoken word artiesten en singer-songwriters, in samenwerking met het Vertellersgilde, het Songwriters Gilde en Fakkelteit. Ook in de hoofdprogrammering wil het festival zowel vernieuwing en experiment als traditie laten zien. Voorbeeld daarvan is Tongue Tied and Twisted, de voorstelling van de Indiase Peter Chand met DJ PKCtheFirst. Een blend van orale Indiase overleveringen met urban hiphop en Indiase klanken.

De complete programmering is online te vinden op www.zwolleunlimited.nl en in de festival-app.

Gerelateerde artikelen

Back to top button