Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Tweede editie Food Challenge Noord Oost Nederland van start!

Middelbare scholen in beweging voor de beste poké bowl van de boerderij!

Zwolle – Zit jij lekker in je vel? Hoe zorg je goed voor je lijf en voor de aarde? Waar komt jouw eten vandaan? Hoeveel stappen zet je van grond tot mond? Welke spieren train je met bootcamp en welke voedingsstoffen zijn daarvoor nodig? Met de Food Challenge gaan ruim 1500 onderbouwleerlingen van 15 vmbo- en praktijkonderwijs scholen dit de komende maanden ontdekken. Via de lessen op school, gastlessen van MBO SVO vakopleiding food, Zone college en AOC Terra en tijdens een afsluitende foodcamp op de boerderij. Rode draad is het ontwerpen van een gezonde poké bowl met duurzame producten van de boerderij, waaruit ze hun energie halen voor het uitvoeren van de zelf ontworpen bootcamp.
In de finale bij SVO vakopleiding food in Zwolle strijden de drie beste teams, onder toeziend oog van een deskundige vakjury, om de titel ‘de beste poké bowl van Noord Oost Nederland’. De winnaars mogen naar een thuiswedstrijd van een deelnemende profclub (PEC Zwolle, Landstede Hammers etc) en trakteren hun school op de beste poké bowl van 2022.

Deelnemende scholen

Uit Overijssel, waar de Challenge is ontstaan, doen de meeste scholen mee. Uit de andere provincies Noord-Oost provincies Gelderland, Flevoland, Groningen doen dit jaar voor het eerst ook scholen mee. Inmiddels zijn de volgende scholen bekend: Praktijkschool SG Eekeringe uit Steenwijk, Agnieten College uit Nieuwleusen, Vechtdal College uit Hardenberg, Carmel College uit Raalte. Thorbecke PrO, Ambelt en Onderwijsroute 10-14 uit Zwolle. Arkelstein en Stormink uit Deventer. Vakcollege Noordoostpolder en Aeres Praktijkschool uit Emmeloord. Ubbo Emmius uit Winschoten.

Vloggen met Boer Wildebuit

De deelnemers vormen met hun klasgenoten een team waarmee ze drie tussentijdse challenges uitvoeren en filmen; ‘Krijg je school in beweging met een zelf ontworpen bootcamp’, ‘Maak een gezonde fruit poké bowl voor iemand die hem verdient’ en ‘Maak een duurzame poké bowl met zoveel mogelijk ingrediënten rechtstreeks van de boerderij. De teams leveren een eindvlog in en elke school kiest de beste vlog om in te sturen voor de finale. De drie schoolteams met de beste vlog strijden in de finale bij SVO vakopleiding food vakopleiding food om de beste poké bowl van 2022. De leerlingen krijgen voor de vlogs instructie van vlogger en artiest Boer Wildebuit.

Organisatie

De competitie wordt georganiseerd door LekkerBoer en SVO vakopleiding food met partner MBO’s AOC Terra en Zone college. Samen met regionale partners Jong Leren Eten uit Overijssel, Gelderland, Flevoland en Groningen, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen, Flynth, SportService Zwolle en andere gemeentelijke sportbedrijven zoals Sportbedrijf Deventer, wordt een programma geboden van grond tot mond en lijf. Juist nu in deze tijd, waarin het belang van een gezonde leefstijl maar al te duidelijk is geworden en jongeren veel hebben moeten missen. Voel je weer lekker in je vel! Daar wil de organisatie met het organiseren van deze challenge een bijdrage in leveren.

SVO vakopleiding food en MBO partners

SVO vakopleiding food en partner MBO’s vinden het als foodopleider in de regio belangrijk dat de studenten als onderdeel van hun curriculum thema Duurzaamheid en Voeding, ervaring op doen met het beoefenen en uitdragen van hun vakmanschap. En hoe ze als toekomstige beroepsbeoefenaar in de food- of agri-sector duurzame en gezonde keuzes kunnen maken om bij te dragen aan een gezondere maatschappij.

LekkerBoer en boerderij educatie

Om kinderen en jongeren in beweging te brengen voor het verhaal achter hun eten, organiseert LekkerBoer Foodcamps – bootcamp, oogsten en koken – op boerderijen en tuinderijen. Hierbij wordt samengewerkt met gekwalificeerde boeren van het Boerderij Educatie (BE) netwerk, zoals BE IJsseldelta, BE Salland-Vechtdal, BE Flevoland en Boer op Noord.
Noord Oost Nederland
De competitie vindt plaats in de economische regio Zwolle, die bestaat uit 22 gemeenten in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe, aangevuld met vijf gemeenten buiten regio Zwolle, namelijk Deventer, Harderwijk, Het Hogeland, Groningen en Eemsdelta. Het streven is de komende jaren meer provincies aan te sluiten, zodat uiteindelijk jaarlijks 4000 leerlingen van 40 scholen deel kunnen nemen.

Info
Meer info en een impressie van vorig jaar is te vinden op http://www.foodchallengevoorscholen.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button