Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Studenten blij met pilot Windesheim

Zwolle – Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) is blij met een pilot van Hogeschool Windesheim om maatwerk toe te passen bij studenten die moeite hebben met de opleiding. In plaats van die studenten weg te sturen, past Windesheim maatwerk toe. In het nieuwe systeem wordt er gekeken of het mogelijk is om toch al te beginnen met het volgende jaar terwijl er onder begeleiding nog vakken uit het eerste jaar worden afgerond. Daarnaast is het zo dat ook studenten die dat niet kunnen niet meer permanent verbannen worden van de hogeschool. Zij mogen opnieuw beginnen in het eerste jaar.

Windesheim sluit hiermee aan bij de landelijke oproep om het Bindend Studie Advies (BSA) te schrappen. Onder het BSA -systeem is het nog zo dat studenten bij het niet behalen van de norm de opleiding definitief moeten verlaten. Dit leidt er vaak toe dat een student dezelfde opleiding nogmaals start aan een andere hogeschool.  Dit systeem zorgt echter enkel voor meer vertraging en dus meer studieschulden voor studenten.

”Het uitsluiten van een opleiding zorgt er niet voor dat studenten het niet elders alsnog proberen. Dit forceert studenten die hun specifieke opleiding willen volgen alleen naar een andere hogeschool. Met als gevolg: Het opnieuw leren kennen van hun school, standaard een jaar vertraging oplopen en mogelijk verhuizen naar de stad van de nieuwe school,’ aldus het SOOZ.

De cijfers van de pilot moeten nog bekend gemaakt worden, maar Windesheim geeft al aan dat 20% van de eerstejaars nog steeds uitvallen, ook als ze niet weg hoeven. Dit betekent dat studenten die uiteindelijk toch niet bij hun opleiding passen, ook zonder BSA niet oneindig doormodderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button