KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Stadkamer en Taalpunt vragen aandacht voor Laaggeletterdheid

6 t/m 12 september Week van Lezen en Schrijven

Zwolle – In de week van Lezen en Schrijven vraagt de Stadkamer op woensdag 8 september extra aandacht voor Zwollenaren die lezen en schrijven moeilijk vinden. Dat doen ze door die dag uit te roepen tot de Zwolse Lettersoepdag! Deze dag wordt officieel gestart in Zwolle Zuid door wethouder Michiel van Willigen.

Taalpuntdocenten, medewerkers van Travers Welzijn, gemeente Zwolle en taalvrijwilligers delen die dag in Zwolle soep met lettervermicelli uit. En ze vertellen geïnteresseerden meer over hulp bij de Nederlandse taal. Of wat het betekent als iemand moeite heeft met lezen en schrijven.

Wie in gesprek wil, kan op woensdag 8 september om 11.00 uur naar één van de volgende locaties komen: Wijkcentrum/ winkelcentrum Holtenbroek, Wijkcentrum de Pol/de markt in Zuid, Wijkcentrum Oost of Stadscafé Stroomberg. Op zaterdag 11 september zijn zij om 11.00 uur aanwezig op het Katwolderplein.

2,5 miljoen volwassenen

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Zwolle gaat het om ongeveer 9% van de volwassen inwoners. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: zij zijn vaak minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.

Van maandag 6 tot en met zondag 12 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom landelijk de Week van Lezen en Schrijven. De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Taalpunt in Stadkamer neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

Activiteiten

In de Week van Lezen en Schrijven vraagt de Stadkamer samen met de gemeente Zwolle, de taalsamenwerking Zwolle en Travers Welzijn aandacht voor laaggeletterdheid. Ze houden activiteiten zoals de Zwolse Lettersoepdag en ze brengen taal op een speelse en muzikale wijze onder de aandacht bij peuters en ouders. Bij alle Stadkamer vestigingen staat er deze week een grote glazen pot gevuld met letterkoekjes voor iedereen klaar. Stadkamer centrum verstrekt deze koekjes de gehele week ook in de horeca bij elk kopje thee of koffie dat die dag geschonken wordt.

Alle informatie kun je vinden op de

website van de Stadkamer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button