HanzejaarKunst & CultuurNieuws uit KampenNieuws uit ZwolleVoorpaginaVoorpagina Kampen

Serieus experiment met ‘koggejagen’ op 1 april in Kampen / Hanzejaar

Officiële opening Hanzejaar 2023 van 9 samenwerkende Hanzesteden | Reportage MariekusGo

Zwolle / Kampen – Volgens Rob Busser, ex-voorzitter van de technisch- wetenschappelijke commissie van de bouw van de Kamper Kogge, is het grote onzin dat in de Hanzetijd koggen zeilden over de rivieren langs de Hanzesteden. Daarom wordt op 1 april 2023 een super serieus experiment op de IJssel bij Kampen gehouden met ‘kogge jagen’. Gewoon met een touw zo’n boot trekken door de rivier. Deze proefneming is tevens de officiële opening van het nationale Hanzejaar 2023. Negen samenwerkende Nederlandse Hanzesteden in Oost-Nederland: Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle geven dan het startsein voor een dynamisch feestjaar. Vanaf 1 april t/m 31 december wordt ruim 800 jaar ‘Hanze gedachtengoed’ gevierd. De Hanze leeft, verbindt en is zichtbaar.

Kamper Kogge gaat varen zonder zeil

Deskundige Busser vermoedt, dat koggen vroeger werden gesleept langs de oevers van de IJssel. Daarom organiseert de stichting Kampen Partners in samenwerking met onder meer de stichting Kamper Kogge, Hanzesteden Marketing en MARIN een eerste proef om deze gedachte nader te onderzoeken. Met de Kamper Kogge. Dat is een bijzonder historisch zeilschip, want het is de enige varende koggereplica in Nederland. Op 1 april gaan verschillende teams deze kogge aan een touw langs de kade trekken naar de IJsselbrug. Met als eerste de ‘Sterkste Man van Kampen’ en als laatste een team van negen wethouders uit de samenwerkende Hanzesteden. De organisatie zoekt nog enkele deelnemers voor het warming-up event Koggejagen op maandag 27 maart, die zich kunnen aanmelden via www.koggejagen.nl.

Metingen

Erwin Schraa, bemanningslid van de Kamper Kogge, zal diverse metingen verrichten en data verzamelen over snelheid, afstand, aantal jagers, trekkracht, stroming en weersomstandigheden zoals wind en regen. Deze data zullen als open source data worden gedeeld ten behoeve van vervolgonderzoek. Notaris mr. Bart Slagter ziet erop toe, dat alle metingen correct en zorgvuldig worden vastgelegd.

Hanzejaar 2023 – 9 steden staan 9 maanden lang bol van activiteiten

In 2023 vindt het Hanzejaar plaats met een bomvol programma als ode aan de Hanze, een in 1356 opgericht verbond van Noord-Europese steden die handel met elkaar dreven. De negen samenwerkende Hanzesteden Hasselt, Kampen, Harderwijk, Hattem, Elburg, Deventer, Zutphen en Doesburg vieren de 800-jarige Hanze met een jaarprogramma dat varieert van feestelijk tot educatief en van cultureel tot economisch. Actueel programma: www.hanzejaar2023.nl

De feestelijke opening van het Hanzejaar vindt plaats in Hanzestad Kampen. Niet alleen met het ‘koggejagen’ experiment, maar ook met voorproefjes van allerlei activiteiten die in de negen Hanzesteden worden georganiseerd. Van Hanzeborden en het wereldrecord knopen leggen tot een interactieve Hanze piano, robothonden en drones. De samenwerkende steden presenteren hun programma’s aan de media en aan het publiek, dat vanaf 11.00 uur welkom is op het Van Heutszplein in Kampen. Opening nationale Hanzejaar 2023 (visitkampen.nl)

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button