Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Sassenpoort kreeg ruim 10.000 bezoekers

Zwolle – De Sassenpoort in Zwolle heeft in 2019 het bezoekersaantal weer met zo’n 30 procent zien groeien, Dat nieuwe record, het vierde op rij, betekent voor de middeleeuwse poort bovendien dat de ‘magische’ grens van 10.000 gasten in één jaar nu is overschreden!

“We hebben weer een fantastisch jaar gehad,” vindt Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort. “We hebben meer bezoekers gehad omdat we meer dagen open zijn, maar ook de speciale evenementen – zoals het vertelevenement ‘Een Poort vol verhalen’, – en de groepsbezoeken liepen als een trein. In drie jaar tijd is het aantal bezoekers meer dan verdubbeld en daar zijn we trots op!”

“Dit record is bovenal te danken aan de inzet van de 20 vrijwilligers, die zowel binnen als buiten openingstijden klaar staan om bezoekers te ontvangen en rond te leiden’” , aldus Corry Gillissen.
De Poortwachters, de vrijwilligers die de bezoekers in de poort rondleiden, hebben ook voor het komende jaar weer heel wat plannen. Zo wordt binnenkort, met financiële steun van de Gemeente Zwolle, de toegankelijkheid van het vestingwerk verbeterd voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook worden de vertelmiddagen (Poort vol Verhalen) uitgebreid en wordt er nagedacht over de museale mogelijkheden van de Sassenpoort.

© RTV Focus – Matthijs van Os

Wensenlijstje

Op het wensenlijstje staat bovendien een verdere verruiming van de openingstijden. Daar zijn echter wél nieuwe vrijwilligers voor nodig. Om Poortwachter te worden hoef je zeker geen enorme feitenkennis te hebben, maar mensen met belangstelling voor de (Zwolse) geschiedenis die het leuk vinden om dat met anderen te delen zijn van harte welkom bij het team. Geïnteresseerden kunnen op http://www.sassenpoortzwolle.nl/ meer informatie over de poort en de contactgegevens vinden.

De in 1409 voltooide Sassenpoort in Hanzestad Zwolle is de best bewaarde stadspoort van Nederland. Niet voor niets staat het gebouw in de top-100 van Nederlandse Rijksmonumenten en schittert de poort in miniatuurvorm in Madurodam! Voor de stad Zwolle is de Sassenpoort beeldbepalend. Op tal van uitingen van de stad verschijnt de poort prominent in beeld.

Sassenpoort

De Sassenpoort is het hele jaar door te bekijken op woensdag, vrijdag en zaterdag. Op andere dagen kan de poort worden gereserveerd voor het houden van bijeenkomsten, cursussen etc. Bovendien is de Sassenpoort een officiële en bijzonder fotogenieke trouwlocatie!

© RTV Focus – Matthijs van Os

Gerelateerde artikelen

Back to top button