KabelkrantNieuws uit ZwolleRegioZorg & Welzijn

Ruim kwart minder Overijsselse rokers dan 8 jaar geleden

Zwolle – Het aantal rokers in Overijssel is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 25,1%. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in de gemeente Wierden. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs bijna gehalveerd. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Sterkste afname rokers in Wierden

Binnen de provincie Overijssel was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Wierden (-45,2%). Ook in Dalfsen (-43,2%), Hellendoorn (-42,7%) en Losser (-40,2%) hebben inwoners grote stappen gemaakt naar een rookvrije gemeente.

Bovengemiddeld aantal rokers in Overijssel

Ondanks de sterke daling geeft 17,3% van de Overijsselaars aan af en toe een sigaret op te steken. Dit is iets meer dan het landelijke gemiddelde van 16,7%.

In Almelo wonen in verhouding de meeste rokers van Overijssel: 21,8% van de Almeloërs steekt namelijk wel eens een sigaret op. Ook in Kampen (21,1%), Hengelo (19,8%) en Deventer (19,5%) wonen relatief veel rokers.

Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering

Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt”.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button