Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Gebouw Zwolse Kegelbond gaat volgend jaar tegen de vlakte: ”We zitten hier al jaren tegenaan te hikken”

Zwolle – De Zwolsche Kegelbond bestaat al sinds 1908. Toch kan daar een dikke eeuw later verandering in komen, want de toekomst voor de bond ziet er tamelijk onzeker uit. Op 1 april 2022 wordt hun clubhuis, het Zwols Kegelhuis gesloopt. Het kegelhuis is naar eigen zeggen het enige nationale kegelhuis in Nederland. Waar de bond na april 2022 kan gaan kegelen is nog niet bekend.

”De raad heeft gezegd dat de gemeente moet zorgen dat wij een ander onderkomen krijgen, zodat we door kunnen gaan. Dat hebben ze onderzocht”, zegt Hennie Bos, al 42 jaar lid van de Zwolsche Kegelbond. De gemeente keek naar een plek op de Marslanden om daar een nieuw gebouw neer te zetten: ”Dat werd veel te duur, dat kunnen we niet betalen. Dus toen hebben ze besloten dan kan het helemaal niet meer”, aldus Hennie.

Kegel
Foto: RTV Focus

De bond is zelf nog aan het kijken naar een gebouw bij Het Hoge Laar in Dieze West. Zij hebben een kleedruimte die niet wordt gebruikt en waar dus eventueel twee kegelbanen kunnen worden gelegd. Maar ook daar heeft de kegelbond geld voor nodig.

Wat is kegelen? Kegelen is met een bal over een smalle baan kegels omgooien. Het vergt concentratie, behendigheid en oefening. De bedoeling is om alle 9 kegels om te gooien. Dit doe je met een bal van 8-19 pond, in de bal zit een gat voor de duim.

Stukje geschiedenis

Hoe is de kegelbond ontstaan? Het verhaal gaat dat het op 10 juli 1908 is ontstaan in café Vahl, in de Van Karnebeekstraat. Het café in die vorm bestaat al jaren niet meer. Men ging daar na verloop van tijd weg, om te verkassen naar een pand achter de Buitensociëteit. Enkele oud-leden, waaronder  Henk de Haan (veelvuldig Zwols kampioen bij de heren) hebben daar de fijne kneepjes van het kegelen geleerd. Het kegelen in de Buitensociëteit werd in die dagen druk bezocht en men ging een ander maar vooral een eigen onderkomen zoeken. Enkele heren hebben zich enorm voor ingespannen. De bond kreeg van de gemeente Zwolle een plek aan de van Wevelinkhoven-straat een plek toegewezen waar een kegelhuis gebouwd mocht worden. Tot op heden is dit volgens de bond het nog het enige Nationale Kegelhuis in Nederland, maar daar lijkt volgend jaar een einde aan te komen.  De club heeft momenteel vijftig vaste leden.

 

Door: Vincent Corjanus

Journalist, schrijver, singer-songwriter. www.vincentcorjanus.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button