BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ruim 1000 zonnepanelen voor roltrappen, liften en voorzieningen op station Zwolle

Zwolle – De perronkappen op station Zwolle krijgen zonnepanelen. Spoorbeheerder ProRail wil met 1.068 panelen minimaal 25 % van de energiebehoefte opwekken die jaarlijks verbruikt wordt op het station. Het uitgangspunt is om de opgewekte energie direct te gebruiken voor bijvoorbeeld roltrappen, liften, reisinformatieborden en verlichting. Februari 2019 moet de klus geklaard zijn.

Sfeerimpressie zonnepanelen op perronkappen Zwolle © Arcadis

25 % energiebehoefte

De zonnepanelen in Zwolle worden geplaatst op de zuidzijde van de lage perronkappen. Aldert Baas Woordvoerder ProRail: “Er is ontzettend veel energie nodig op het station ” De spoorbeheerder verwacht 285.000 kWh energie op te wekken, dat gelijk staat aan het verbruik van ongeveer 90 huishoudens. “Voor het station betekent dit dat we voor ongeveer 25 procent van de energie naar verwachting kunnen opwekken met zonnepanelen, Mogelijk ook meer. Maar dat moeten we afwachten. De energie is dan bedoeld voor bijvoorbeeld roltrappen, reisinformatieborden en verlichting. Ondersteunende voorzieningen.” vertelt Baas.

ProRail verduurzaamt

Zwolle is met de zonnepanelen het derde station in Nederland dat op deze manier zelf energie gaat opwekken. Dit past in de ambitie van ProRail om in 2030 alle energie die ze verbruiken zelf op te wekken. Dit gaan ze onder andere doen door alle geschikte stationsdaken en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen. ‘Zo krijgen we het grootste zonnedak van Nederland.’

Foto: © Peter Denekamp – Perronkappen station Zwolle

Planning

De zonnepanelen worden in het najaar geleverd en worden in het eerste kwartaal van 2019 geplaatst. Baas vertelt: “Het aanbrengen gaat in stappen. In de nacht wordt het aangeleverd op de perrons. In de weken daarna wordt het op de perronkappen aangebracht. Dat gebeurt deels overdag.” In februari moet het klaar zijn. Baas meldt nog dat er verder geen hinder is voor het treinverkeer.

Sfeerimpressie zonnepanelen op perronkappen Zwolle © Arcadis

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button