Nieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

ZAC en KNVB leggen mede namens de FIFA krans op graf Jasper Warner

Zwolle – ZAC bestaat vandaag, 1 oktober 2018, precies 125 jaar. Ter ere van dit jubileum werd maandagmiddag door ZAC, samen met de KNVB, een krans gelegd op het graf van ZAC-oprichter Jasper Warner (1870 – 1942). Het bestuur van de club, wethouder René de Heer van Sport en enkele genodigden verzorgden samen met KNVB secretaris-generaal Gijs de Jong en namens de FIFA, de kranslegging op begraafplaats Kranenburg.


Foto’s: Kranslegging van FIFA krans door Gijs de Jong (blauw/grijze jas) en wethouder sport van Zwolle René de Heer (beige jas)

 

Foto links: links wethouder René de Heer. Foto midden: midden met oranje pochet Secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong. Foto rechts: De kransen van respectievelijk FIFA, KNVB en ZAC werden gelegd.


Jasper Warner was naast oprichter van ZAC in 1893 ook bondsvoorzitter van de NVB, de voorloper van de KNVB (1897-1919) en in die hoedanigheid ook betrokken bij de oprichting van de Wereldvoetbalbond de FIFA. Ook is Warner lid geweest van NOC (Nederlands Olympisch Comité) en mede-organisator van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928.


Bloemstukken werden gelegd door (links) de voorzitter van HC Zwolle (de hockeyclub was in het verleden ook onderdeel van ZAC) en (midden) de familie Warner.


Persoonlijke felicitaties FIFA president

FIFA president Gianni Infantino was  uitgenodigd door de club maar moest helaas verstek laten gaan. Via een persoonlijke brief bracht hij de felicitaties uit aan de jubilerende club. In deze brief haalde hij de eerste oktober aan als een speciale dag: “Maandag zal zeker een bijzondere dag zijn voor de Z.A.C., één van de oudste clubs op het Europese continent. Namens de hele internationale voetbalgemeenschap, is het voor mij een eer om u te feliciteren met deze historische mijlpaal.”, aldus Infantino. Naast de brief verscheen er maandag ook een Tweet van de FIFA met de felicitaties voor de club.

Voorzitter Jan Dobben van ZAC haalt de persoonlijke wensen nog even aan: “Geweldig die tweet door de FIFA op Twitter. Ze hebben meer dan 12 miljoen volgers.”

ZAC zat vroeger aan Oude Veerweg in het buurtschap Spoolde. Het oude toegangshek is afgelopen week terug geplaatst op huidige terrein van ZAC op Sportpark Jo van Marle in Zwolle Zuid.

ZAC-revue

Naast de kranslegging zijn er deze week meerdere jubileum activiteiten, waaronder de Jubileum receptie, een reünie en de memorabele ZAC-revue. Al sinds de oprichting viert de voetbalclub uit Zwolle-Zuid en vroeger Spoolde, een theatershow. Bijna een eeuw geleden leidde dat iedere vijf jaar tot een reeks voorstellingen in de Buitensociëteit, waar half Zwolle naar kwam kijken. Tegenwoordig blijft het bij één avond, maar de plek waar de Musivue wordt opgevoerd is nog altijd de Nieuwe Buitensociëteit. Voetbalhumor wordt er vertaald naar een muzikale theatervoorstelling.

 

De ZAC (voluit: Zwolsche Athletische Club) is opgericht op 1 oktober 1893 op initiatief van de toenmalige HBS-scholier Pim Adrian. Hiermee is de ZAC de oudste voetbalvereniging van Zwolle en zelfs één van de oudste voetbalverenigingen van Nederland. De ZAC was een lange tijd de enige voetbalvereniging in Zwolle. Voetballen was in die tijd nog een elitesport, alleen weggelegd voor de jongens uit de ‘betere kringen’. Pas in 1910 ontstond PEC (de voorloper van het huidige FC-Zwolle) en in 1918 werd de Zwolsche Boys opgericht. Het Vaandel dat als tastbare herinnering in ons clubhuis aanwezig is stamt uit het jaar 1894 toen het door enkele ZAC’ers aangeboden is aan het eerste bestuur waarvan Jasper Warner voorzitter was. Een naam die verbonden is aan de straat op de plaats waar de vorige accommodatie van de ZAC gevestigd was, “de oude Veerweg”. Naast voetbal en atletiek heeft de ZAC als omnivereniging vele sporten gehuisvest, zoals basketbal, biljarten, bridge, cricket, gymnastiek, handbal, schaatsen, schietsport, tennis, volleybal, wandelen, waterpolo en zwemmen, maar ook minder bekende sporten zoals wielerpolo, zaalrijden en figuurrijden op de fiets. Sporten waar de ZAC vele successen mee behaalde. Basketbal in Zwolle draagt nog steeds de naam ZAC maar is inmiddels een zelfstandige vereniging.

 

Back to top button