Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

‘Remwegdemonstratie op de Melkmarkt’

Zwolle – Hoe ziet een noodstop met een auto er uit in de binnenstad? Binnenstadbewoners en Veilig Verkeer Nederland lieten het dinsdagmiddag zien op de Melkmarkt in Zwolle.
De noodstop demonstratie is een idee van de werkgroep ’30 km’ die hiermee weer in actie komt voor een verkeersveilige binnenstad. Jong en oud konden anderhalf uur lang meedoen. De remwegdemonstratie liet op spectaculaire wijze zien welk effect snelheid heeft op de remweg van auto’s.

Foto © RTV Focus Zwolle

De instructeur liet eerst zien hoe lang de remweg is van een auto met een snelheid van 30 km/uur en daarna met 50 km/uur. De kans op een ongeluk is veel groter als je een paar kilometer te hard rijdt en dat kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de smalle binnenstad waar je vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers.

Foto © RTV Focus Zwolle

De werkgroep zoekt op allerlei manieren aandacht voor de 30km-zone. Voor het hele gebied binnen de gracht geldt deze snelheid en daar willen ze mensen op een leuke manier op wijzen. Tot aan de zomer waren er verschillende acties. Van straatacties waarbij samen met bewoners van de betreffende straten de tekst ‘30’ groots op het wegdek is gespoten tot aan het uitdelen van bonbons aan chauffeurs die zich aan de snelheid hielden. Nu is het de beurt aan de remwegdemonstratie van Veilig Verkeer Nederland. “We wilden graag laten zien wat er nu werkelijk gebeurt wanneer je in het centrum een noodstop moet maken”, aldus Barbara Mensink, lid van de werkgroep, “En een remwegdemonstratie maakt dat heel goed duidelijk.”

Foto © RTV Focus Zwolle
Foto © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button