KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

PvdA-lijst: Drie Zwollenaren in top tien provinciale verkiezingen Overijssel

Zwolle – Naast kandidaten uit elke Overijsselse gemeente staan op de kieslijst van de PvdA maar liefst negen Zwollenaren. Drie hiervan: Silke Beld, Roberto Kist en Jan Slijkhuis staan zelfs in de top tien. De twee hoogst genoteerden van dit Zwolse trio zijn niet ouder dan dertig jaar. Het mag duidelijk zijn, de politiek verjongt.

In gesprek met de twee Zwolse Benjamins Silke en Roberto steekt Roberto (26) van wal. “Ik ben vereerd dat ik op plaats vijf de PvdA mag vertegenwoordigen.” Roberto studeert voor docent geschiedenis en is de jongste kandidaat op de lijst. Hij heeft echter al een behoorlijke hoeveelheid politieke ervaring. “Als burgerraadslid in Zwolle heb ik geleerd mij vast te bijten in dossiers. Die ervaring kan ik goed gebruiken in de provincie. Daarnaast heb ik door mijn werk als fractie-assistent voor de Statenfractie in Utrecht een goed inzicht in het provinciale politieke spel”

Veel nieuw

De Zwolse 30-jarige nieuwkomer Silke Beld heeft die ervaring nog niet. “Natuurlijk zal er veel nieuw zijn voor mij. Dat heb je als je net in de politiek begint. Wel heb ik me ter voorbereiding goed ingelezen en ik weet dat vanuit de fractie voldoende begeleiding zal zijn.” Silke bezet de zevende plaats op de lijst en in het dagelijks leven is Beld docente Nederlands op het Deltion College. Of ze veel stemmen van haar studenten verwacht? “Haha” lacht ze “campagne voeren bij mijn eigen studenten is een grijs gebied. Ik hoop natuurlijk wél dat een aantal collega’s op mij gaat stemmen. Dat zou leuk zijn.”

Rol provincie

Wat zijn de politieke speerpunten van ieder? Silke trapt af. “De woningnood in het bijzonder onder jongeren gaat me erg aan het hart. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om aan een betaalbare woning te komen.” Ze vervolgt “Hier heeft de provincie een grote rol. Door met gemeentes en woningbouwcorporaties afspraken te maken over het bouwen van meer betaalbare woningen krijgt iedereen een eerlijke kans op een woning.”

Roberto vertelt wat hem bezighoudt. “Van mijn ouders die allebei in een fabriek werkten leerde ik dat het belangrijk is om de wereld steeds iets mooier te maken. En dat de overheid zij aan zij moet staan met haar inwoners om te zorgen voor bestaanszekerheid, betaalbare woningen, een duurzame toekomst, goed onderwijs en eerlijk werk.”

15 maart

Beiden hopen op een hoge opkomst op 15 maart. Het stemrecht is een groot goed, laat dat niet verloren gaan vinden Silke en Roberto. Daarbij telt de verkiezing van de Provinciale Staten dubbel. Ten eerste worden de Statenleden gekozen, dat zijn de controleurs van het provinciebestuur. Ten tweede kiezen die weer de leden van de Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button