KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Zwolse ArtEZ-studenten kijken samen met Stichting MyZwolle terug op één jaar oorlog in Oekraïne

Een tentoonstelling in Zwols stadsmuseum ANNO

Zwolle – 19 studenten van ArtEZ University of the Arts tonen in samenwerking met Stichting MyZwolle een reeks van 4 monumentale kunstwerken waarmee zij aandacht vragen voor de situatie in Oekraïne. Deze tentoonstelling is te zien van 24 februari tot 18 maart in Zwols stadsmuseum ANNO.

Op 24 februari is het precies één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Om stil te staan bij de slachtoffers, en om geld in te zamelen voor hulpverlening, houden studenten van Art & Design Zwolle samen met Stichting MyZwolle een bijzondere expositie getiteld ‘Co-llab’. MyZwolle is een organisatie die zich inzet voor hulp aan Oekraïne.

Over de samenwerking

Deze bijzondere samenwerking is allereerst ontstaan toen MyZwolle gebruikmaakte van lesruimtes in het Sophiagebouw van ArtEZ, om Nederlandse les aan te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Studenten van ArtEZ kwamen zo in aanraken met de docenten van MyZwolle en de vluchtelingen, en ze besloten hun krachten en netwerk te bundelen om vervolgens via kunst een steentje bij te dragen aan de nog altijd voorturende oorlog in Oekraïne. In de expositie Co-llab exposeren ze het resulaat van deze samenwerking, en bieden ze zodoende aan de bezoekers een moment om te reflecteren én vooruit te kijken.

4 monumenten

Monumenten in Oekraïne raken door de oorlog steeds meer in het gedrang. Veel zijn inmiddels neergehaald of uit het straatbeeld verdwenen. De resterende monumenten worden met zakken zand momenteel in veiligheid gebracht. Deze thematiek vormt de context van Co-llab.

Lotte van Laatum (ontwerper en begeleider) is nauw betrokken bij de totstandkoming van deze tentoonstelling: ‘Het is geweldig om te zien wat voor energie er loskomt wanneer studenten uit het kunstonderwijs cross-disciplinair samenwerken met niet-makers. Betekenisvolle ontmoetingen hebben geleid tot indrukwekkende resultaten.’

Bekijk deze tentoonstelling van 24 februari tot 18 maart te zien in stadsmuseum ANNO. Gedurende de tentoonstellingen zijn de 4 monumenten onderdeel van een veiling. Alle opbrengsten komen ten goede aan hulp in Oekraïne.

ANNO is dinsdag tot zondag van 10:00 – 17:00 uur geopend. Bekijk de website van ANNO voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button