Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA: kinderen op laten groeien in schimmelwoning onacceptabel

Zwolle – Op zaterdag 12 mei bezocht de PvdA-Zwolle de Aa-landen in de omgeving van de Raam en de Roer. De aanleiding om juist dit deel van de wijk te bezoeken was een eerder bericht in de Stentor over een gezin dat in een schimmelwoning leeft en waar hulp van de woningcorporatie tot nu toe uitbleef. Fractieleden en vrijwilligers van de PvdA zijn met een roos en vragen over de staat van de woningen en de wijk langs de deuren gegaan.

Schimmelwoningen

Meer dan een derde van de wijkbewoners meldt dat er schimmel in de woning aanwezig is. Bij de ene huurder was het probleem erger dan bij de andere. De PvdA vindt deze situatie zorgelijk, vooral als er jonge kinderen in de huizen wonen. Daarom wil de PvdA dat schimmelwoningen in Aa-landen zo snel mogelijk worden aangepakt. Voor woningen waar jonge kinderen wonen moet er alles aan worden gedaan om een vervangende woonruimte te regelen, totdat de oorzaak van de terugkerende schimmel in beeld is en deze volledig kan worden weggehaald.

Schimmel kan serieuze gezondheidsklachten veroorzaken. We kunnen jonge kinderen toch niet in een vochtige slaapkamer met terugkerende schimmel laten slapen? Er waren ook bewoners die het normaal vonden dat ze 3 of 4 keer per jaar hun muren moeten overschilderen. Ik vind dat je zeker moeten kunnen zijn van een veilige, schone woning. De gemeente en de corporaties moeten dus in actie komen.” De PvdA vraagt het college zo snel mogelijk met de corporaties het probleem rond deze schimmelwoningen en dan met name woningen met jonge kinderen aan te pakken. Patty Wolthof, raadslid

Sociale wijk

Inwoners van deze buurt wonen namelijk graag in de wijk vanwege de woonomgeving, het groen en de sociale samenhang. De gezamenlijke grasveldjes tussen de huizen zorgen bijvoorbeeld voor sociale contacten tussen de omwonenden. Ook de bereikbaarheid en de voorzieningen voor kinderen werden als positieve punten genoemd. Daar mag een schimmelprobleem geen einde aan maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button