KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

PvdA en D66: Help Zwolse kunstenaars aan ruimte

Zwolle – De kunst- en cultuursector in Zwolle heeft het net als in de rest van Nederland zwaar. Aan de ene kant zitten veel cultuurmakers financieel in zwaar weer, maar aan de andere kant zien we ook een gebrek aan betaalbare ruimte; ruimtes om in te creëren als te exposeren. De wachtlijst voor een atelierruimte bij Stichting Ateliers Zwolle loopt steeds verder op. Bestaande creatieve plekken verdwijnen en het is nog steeds onduidelijk hoeveel plekken erbij komen. Voor PvdA en D66 heeft het nu lang genoeg geduurd. Ze willen duidelijkheid voor deze groep creatieve Zwollenaren en stellen daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Al in 2017 was er een Zwols behoefte-onderzoek (Behoefteverkenning Starters en Startups Creatieve industrie). Eind 2019 zouden de uitkomsten hiervan gedeeld worden met de gemeenteraad en de stad. Dat werd uitgesteld, en vanwege corona werd het weer uitgesteld. Inmiddels is het maart 2021. Wat de PvdA en D66 betreft, is de maat nu vol. PvdA-fractievoorzitter Patty Wolthof vraagt zich als woordvoerder cultuur af wanneer de gemeente in actie komt. “Ik wil geen corona-excuus meer horen van het college. Ik wil weten wat ruimtezoekende kunstenaars in Zwolle dit jaar nog kunnen verwachten. Als je als stad zegt die cultuursector zo belangrijk te vinden, moet je ook zorgen dat ze hier hun werk kunnen maken en tonen.” Mark Oldengarm woordvoerder cultuur en D66 raadslid zegt: “Voor cultuurmakers was het pre-corona al lastig om betaalbare werk-, repetitie- en toonruimtes te vinden in Zwolle. Nu is de urgentie om er werk van te maken zo groot dat we eigenlijk niet meer kunnen wachten.”

Uit het behoefte-onderzoek van 2017 komt naar voren dat: “De ondernemers in de creatieve industrie die vanuit hun vakgebied andersoortige ruimte nodig hebben dan een ‘kantoor’-faciliteit, hebben meer moeite hun weg te vinden. Ze lijken vast te lopen op de zakelijke markt. Deze groepen hebben doorgaans meer ruimte nodig of specifieke (productie)voorzieningen. Ze hebben vaak minder of een onzeker inkomenspotentieel. Daarnaast is er een dilemma om te moeten investeren in specifieke voorzieningen in relatie tot tijdelijke beschikbaarheid van ruimtes. Deze doelgroepen betreffen vooral de sub-sector Kunsten, met onder andere muziek, maar ook bijvoorbeeld de beroepsgroep fotografen en ‘makers’.”

Met de signalen uit de stad stellen de fracties van de PvdA en D66 nu zogenoemde artikel 45 vragen. Binnen enkele weken zal het collega hier antwoord op geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button